You are here

Το Βουκουρέστι φιλοξενεί την 8η Διάσκεψη Κορυφής Περιφερειών και Πόλεων

14/03/2019 12:58

Στο Βουκουρέστι φιλοξενείται σήμερα και αύριο η 8η Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων (8th European Summit of Regions and Cities) στο πλαίσιο της ρουμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με τίτλο "(Re) New Europe. Η Διάσκεψη διοργανώνεται από κοινού από την την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, τη Ρουμανική Προεδρία και τις Ενώσεις τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ρουμανίας.

Το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και των συμμετεχόντων μονοπωλεί η παρουσία το απόγευμα της Πέμπτης του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισιέλ Μπαρνιέ, υπό το φως των εξελίξεων με τις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ο κ. Μπαρνιέ έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή του και όπως μαθαίνουμε αναμένεται να προβεί  σε σύντομη δήλωση το απόγευμα. Δεν θα συμμετάσχει όμως σε ανοικτή συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη με τίτλο «Eδαφική συνοχή για να έρθουν κοντά οι πολίτες της ΕΕ»  στην οποία θα ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές και αναμένετο να αναλύσει το κοινό μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit.

Στη Διάσκεψη είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Κάρλ Χάινς Λαμπέρτζ, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και άλλοι. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι επίσης οι δήμαρχοι του Βουκουρεστίου, των Βρυξελλών, του ‘Οσλο, του ‘Αμστερνταμ και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου. Αναμένεται επίσης να μεταδοθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τα θέματα που θα συζητηθούν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα όπως η αειφόρος ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών, η κοινωνική συνοχή και η ευημερία των πολιτών, οι επιδιώξεις νεαρών μελών των τοπικών αρχών, η συμμετοχή στα τοπικά συμβούλια και άλλα. Θα υιοθετεί επίσης Διακήρυξη η οποία θα δοθεί στον Πρόεδρο της Ρουμανίας ο οποίος με την σειρά του θα την παρουσιάσει στην Σύνοδο Κορυφής στις 9 Μαΐου στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας, όπου οι ηγέτες των κρατών μελών θα συζητήσουν το μέλλον της ΕΕ.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν επίσης 100 νέοι εκλεγμένοι πολιτικοί από τις περιφέρειες και τις πόλεις της ΕΕ ενώ αναμένεται να γίνει επίσης η εξαγγελία της επίσημης έναρξης της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για ένα νέο Δίκτυο περιφερειακών κόμβων (#RegHub) παρουσία των 20 περιφερειών που συμμετέχουν στην πιλοτική φάση ( 2019-2020).

ΚΥΠΕ