You are here

Βουλγαρία: Προειδοποιούν για το κόστος κρίσης

03/02/2023 20:37

Για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί η μεταφορά του κόστους της κρίσης στους εργαζόμενους, προειδοποιούν οι ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Βουλγαρία. Σε κοινή διάσκεψη Τύπου που παραχώρησαν, ο Ντιμιτάρ Μανόλοφ, Πρόεδρος της Εργατικής Συνομοσπονδίας Podkrepa, εξέφρασε την απαισιοδοξία του.

Η Βουλή αποφάσισε να ορίσει τον κατώτατο μισθό στο 50% του μέσου όρου, απόφαση που εν μέρει υποστήριξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ενστάσεις προέβαλαν στο γεγονός ότι η αναλογία οριστικοποιήθηκε και δεν έγιναν τριμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ δεν επιτράπηκε ο καθορισμός υψηλότερου κατώτατου μισθού.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκή κατώτατο μισθό, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλοί δείκτες, μεταξύ των οποίων και το κόστος ζωής. Οι εργοδότες δεν στήριξαν την πρόταση, ενώ ανακοίνωσαν χθες ότι θα θέσουν το ζήτημα στην Κομισιόν.

Εντάσεις σημειώνονται σε διάφορους τομείς, όπως τα βουλγαρικά ταχυδρομεία, όπου οι εργαζόμενοι συλλέγουν υπογραφές για λήψη απεργιακών μέτρων. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις υπηρεσίες υδάτων και αποχετεύσεων, καθώς και στα μέσα μεταφοράς στη Σόφια, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Πλάμεν Ντιμιτρόφ.

Κατά τη διάσκεψη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρουσίασαν κοινή διακήρυξη με μέτρα για το εισόδημα, την πράσινη μετάβαση και ενέργεια, καθώς και για εργασιακά δικαιώματα, όπως και στοιχεία για τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα, εκφράζοντας ετοιμότητα για απεργιακά μέτρα.

Οι δύο οργανώσεις ζητούν αύξηση μισθών στο 15%, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Σημειώνουν ότι μέχρι τον Ιούνιο, ο κατώτατος μισθός πρέπει αν φθάσει στα 850 λέβα και μέχρι το 2024 στα 1000.