You are here

Βρετανία: Δεν εξετάζει επιβολή πλαφόν στις τιμές τροφίμων

30/05/2023 08:03

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με εκπροσώπους του τομέα των τροφίμων εν μέσω προσπαθειών να μειώσει την πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά απέρριψε την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές στα σούπερ μάρκετ.

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει πλαφόν. Οποιοδήποτε σχέδιο για τη μείωση των τιμών των τροφίμων για τους καταναλωτές θα είναι εθελοντικό» είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο CNBC μέσω email.

«Γνωρίζουμε την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά με το αυξανόμενο κόστος και ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν πεισματικά υψηλές. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν με τον τομέα των τροφίμων για να δουν τι άλλο μπορεί να γίνει».

Επικαλούμενη πηγές, η Sunday Telegraph μετέδωσε το Σάββατο ότι βοηθοί του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδιο με το οποία τα σούπερ μάρκετ θα χρεώνουν εθελοντικά το χαμηλότερο δυνατό ποσό για ορισμένα είδη.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο BBC σχετικά με την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στα βασικά τρόφιμα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ είπε ότι η κυβέρνηση ήθελε «εποικοδομητικές συζητήσεις με τα σούπερ μάρκετ για το πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία, όχι μέτρα καταναγκασμού».

Το σχέδιο είναι παρόμοιο με προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει στη Γαλλία. Ομάδα μεγάλων γαλλικών σούπερ μάρκετ συμφώνησε τον Μάρτιο να μειώσει τις τιμές σε σειρά βασικών ειδών και να θέσει ανώτατο όριο 10% στις μέσες αυξήσεις των τιμών λόγω του κόστους των εισροών. Οι έμποροι λιανικής μπορούν να επιλέξουν σε ποια είδη θα μειώσουν τις τιμές.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε αργότερα ότι θα χρησιμοποιήσει «όλες τις εξουσίες που έχω στη διάθεσή μου για να διασφαλίσω ότι οι μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες θα μεταφέρουν τη μείωση [στις τιμές χονδρικής]», ανέφερε το Reuters.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν παραμείνει επίμονα υψηλές στη Βρετανία. Ο βασικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 8,7% τον Απρίλιο από 10,1% τον Μάρτιο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, το ποσοστό πληθωρισμού για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό, υποχωρώντας οριακά στο 19,1% τον Απρίλιο από 19,2% τον Μάρτιο.

Πηγή: Euro2day