You are here

Βρετανία: Επισπεύδει τον προϋπολογισμό ο Κουάρτενγκ

04/10/2022 11:43

Νωρίτερα από την 23η Νοεμβρίου που είχε ανακοινωθεί, αναμένεται να παρουσιάσει τελικά τον προϋπολογισμό με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο της βρετανικής κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών, Κουάσι Κουάρτενγκ.

Παρά τις επανειλημμένες αρνητικές απαντήσεις από τον ίδιο και την Πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, στο ερώτημα αν θα υπάρξει επίσπευση της παρουσίασης, όπως ήθελαν Βουλευτές των Τόρις και η αντιπολίτευση, οι πληροφορίες των πολιτικών συντακτών αναφέρουν πως θα ανακοινωθεί συντομότερη ημερομηνία.

Η αλλαγή στάσης ακολουθεί την πλήρη αναστροφή, αναφορικά με την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45%, που τελικά θα διατηρηθεί, πάλι όπως ζητούσαν κορυφαία στελέχη των Τόρις και η αντιπολίτευση.

Ο κ. Κουάρτενγκ και η κα Τρας δέχονται τώρα επίσης, πιέσεις να δώσουν στη δημοσιότητα την Παρασκευή την εκτίμηση του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού, που θα επιδώσει στην κυβέρνηση εκείνη την ημέρα την ανάλυσή του για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Μια νέα μάχη έχει προκύψει επίσης μεταξύ της κ. Τρας και στελεχών του κόμματός της, που θέλουν να δουν αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας ίση με τον τρέχοντα πληθωρισμό, δηλαδή κοντά στο 10%. 

Η Πρωθυπουργός έχει αποφύγει να δεσμευθεί για κάτι τέτοιο και φέρεται αντιθέτως, να θεωρεί πως τα επιδόματα θα πρέπει να αυξηθούν σύμφωνα με το ύψος του μέσου μισθού, στο πλαίσιο του σχεδίου συγκράτησης των κρατικών δαπανών. «Πρέπει να τηρήσουμε μία υπεύθυνη στάση, έναντι των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC η κα Τρας όταν ρωτήθηκε σχετικά, προσθέτοντας πάντως ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Αποτέλεσμα των αποφάσεων και των χειρισμών της κυβέρνηση,ς είναι η εμπιστοσύνη μερίδας Βουλευτών των Τόρις στην ηγετική ομάδα να έχει κλονιστεί, όπως δηλώνουν σε μέσα ενημέρωσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, αμφισβητώντας την επάρκεια της Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.

Συντηρητικός Βουλευτής αποκάλυψε στο Sky News, ότι αρχαιότεροι συνάδελφοί του στην κοινοβουλευτική ομάδα δε θεωρούν πως η κ. Τρας θα βρίσκεται για πολύ ακόμα στη θέση της.

«Μου λένε ότι αυτό θα γίνει, διότι πρόκειται για επιλογή μεταξύ του να χάσουμε οπωσδήποτε τις επόμενες εκλογές ή του ίσως να τις χάσουμε. Όλοι λένε πως (η Τρας) έχει ιδεολογική προσέγγιση, αλλά όχι ιδέες με λογική. Μαθαίνει φράσεις που την κάνουν να ακούγεται ιδεολογική, αλλά κάτω από την επιφάνεια δεν υπάρχει τίποτα», ανέφερε ο συγκεκριμένος Βουλευτής.

Πρόσθεσε ότι «ο λόγος που παγώνει» στις συνεντεύξεις όταν δέχεται κάποια ερώτηση, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είναι διότι προσπαθεί να σκεφτεί κάποια ατάκα από αυτές που ταιριάζουν στην ιδεολογία της.

«Δεν έχει συναισθηματική νοημοσύνη και είναι καλή, αν της δώσεις μια λίστα με πράγματα που πρέπει να πει. Για αυτό της αρέσει η εξωτερική πολιτική, επειδή μπορεί να πάρει προκανονισμένες νίκες που την κάνουν να μοιάζει καλή», συμπλήρωσε ο Συντηρητικός Βουλευτής για να καταλήξει: «Ο Μπόρις έπληξε την ακεραιότητά μας. Η Τρας πλήττει την επάρκειά μας».

Εν τω μεταξύ, νεότερη δημοσκόπηση από την εταιρεία Savanta ComRes επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο προβάδισμα του Εργατικού Κόμματος, έναντι των Συντηρητικών στην πρόθεση ψήφου.

Συγκεκριμένα, το κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ συγκεντρώνει 50%, ενισχυμένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε μία εβδομάδα και οι Τόρις 25%, χάνοντας τέσσερις μονάδες στο ίδιο διάστημα.