You are here

Βρετανία: Περαιτέρω χαλάρωση μέτρων από τη Δευτέρα

10/05/2021 21:41

Το «μεγαλύτερο βήμα» του οδικού χάρτη χαλάρωσης των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία επιβεβαίωσε ότι θα ισχύσει από την επόμενη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Κάνοντας λόγο για «σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα», ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις 17 Μαΐου θα επιτρέπεται το άνοιγμα των εσωτερικών χωρών της εστίασης και η συνάθροιση έξι ατόμων που δε συγκατοικούν σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Το όριο συναθροίσεων σε υπαίθριους χώρους αυξάνεται στα 30 άτομα. 

Θα ανοίξουν επίσης τα ξενοδοχεία και τα μουσεία, θα επιτραπούν οι θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, σε θεάματα (κινηματογράφοι, θέατρα κτλ.) και συναυλιακούς χώρους με συγκεκριμένα όρια ως προς τη χωρητικότητα (έως 1.000 θεατές σε κλειστό χώρο και έως 10.000 σε ανοιχτό χώρο και μεγάλα γήπεδα), καθώς και η λειτουργία των στεγασμένων παιδότοπων.

Όλοι οι φοιτητές θα επιστρέψουν με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια με δύο τεστ εβδομαδιαίως, οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες στο σχολείο, ενώ ο αριθμός των τακτικών επισκεπτών τροφίμων οίκων ευγηρίας θα αυξηθεί από δύο σε πέντε.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης πως από την ίδια ημέρα θα επιτρέπονται και οι αγκαλιές μεταξύ συγγενών και στενών φίλων, αλλά κάλεσε τους πολίτες να αναλογίζονται κάθε φορά το πόσο ευάλωτα είναι τα άτομα με τα οποία θέλουν να έρθουν σε στενή επαφή. «Η τήρηση απόστασης θα είναι προσωπική επιλογή» σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, καλώντας σε «προσοχή και κοινή λογική».

Σε όλες τις περιπτώσεις συνάθροισης με άτομα εκτός οικείου περιβάλλοντος θα πρέπει να τηρείται η κοινωνική απόσταση, όπως σε καταστήματα, παμπ, εστιατόρια και χώρους εργασίας.

Θα επιτρέπονται επίσης οι διανυκτερεύσεις με άτομα εκτός νοικοκυριού, θα ξαναρχίσουν οι ομαδικές προπονήσεις και γυμναστική σε στεγασμένους χώρους, καταργούνται τα όρια στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παραστούν σε κηδεία, ενώ σε γάμους, αγρυπνίες και άλλες παρόμοιες τελετές το αριθμητικό όριο αυξάνεται σε 30 προσκεκλημένους.

Από τις 17 του μήνα θα επιτρέπονται επίσης τα διεθνή ταξίδια αναψυχής με τις χώρες-προορισμούς για τους Βρετανούς να υπάγονται σε τρεις κατηγορίες ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη».

Το επόμενο, τελικό βήμα του οδικού χάρτη χαλάρωσης των περιορισμών είναι προγραμματισμένο για τις 21 Ιουνίου, όταν θα ανοίξουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις που μένουν κλειστές, όπως τα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης. 

Η Κυβέρνηση ελπίζει δε να είναι σε θέση να καταργήσει όλους τους νομικούς περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, ενώ θα εξεταστεί η άρση της υποχρέωσης τήρησης αποστάσεων και ενδεχομένως και της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι αισιόδοξος για την υλοποίηση του τελικού βήματος, λέγοντας ότι έως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα είναι σε θέση να πει περισσότερα για το μέτρο των κοινωνικών αποστάσεων.

Επεξηγώντας τη χαλάρωση των περιορισμών ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε ότι με μία δόση του εμβολίου είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca η πιθανότητα συμπτωματικής νόσησης μειώνεται κατά 55%-70%, η πιθανότητα νοσηλείας κατά 75-85% και η πιθανότητα θανάτου κατά 75%-80%.

Με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer η πιθανότητα θανάτου μειώνεται κατά περισσότερο από 90%, πιθανώς και κατά περισσότερο από 95%.

Ο καθηγητής Γουίτι είπε επίσης ότι τα κρούσματα ανησυχητικών παραλλαγών του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν σταθερά κοντά στο 5% των νέων κρουσμάτων, με μια μεγαλύτερη ανησυχία για τη διασπορά της ινδικής παραλλαγής.

Εκτίμησε πάντως ότι η ινδική παραλλαγή ίσως να μην είναι τόσο ανθεκτική στα εμβόλια όσο η νοτιοαφρικανική παραλλαγή.