You are here

Βρετανία: Σε χαμηλό τετραετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη

07/05/2008 15:21
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών τουλάχιστον υποχώρησε τον Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία, καθώς η εξασθένιση της αγοράς ακινήτων και η αύξηση του κόστους ζωής πιέζουν τους καταναλωτές, σύμφωνα με τη Nationwide Building Society.

Ο σχετικός δείκτης, ο οποίος διαμορφώνεται βάσει έρευνας σε δείγμα 1.000 ατόμων, υποχώρησε επτά μονάδες, στις 70 μονάδες που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης, τον Μάιο του 2004, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τέταρτος σε μέγεθος οργανισμός χορήγησης στεγαστικών δανείων της Βρετανίας.

Τον περασμένο μήνα, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν σε ετήσια βάση για πρώτη φορά μετά το 1996, αφού οι τράπεζες μείωσαν δραστικά τις χορηγήσεις δανείων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της τρεις φορές από τον Δεκέμβριο και μετά για να προλάβει μια ύφεση, ενδέχεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη για να κρατήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι.

«Οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων παραμένουν ψηλά και δεδομένου ότι οι τιμές των κατοικιών δεν αυξάνονται πλέον, είναι απίθανο να υπάρξει ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κάποια στιγμή σύντομα», ανέφερε η Φιονουάλα Ερλι, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide. «Οι πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα προτιμήσει, πιθανότατα, να μειώσει τα επιτόκια πιο σταδιακά από ό,τι θα ήθελαν ίσως πολλοί», προσέθεσε.