You are here

Βρετανία: Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών

10/02/2011 09:07
Οι βρετανικές τράπεζες θα αυξήσουν φέτος τον δανεισμό στις μικρές επιχειρήσεις κατά περίπου 11 δισ. στερλίνες, θα μειώσουν τα μπόνους των στελεχών τους, και θα δημοσιοποιήσουν τις αμοιβές ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών τους, στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής» συμφωνίας που υπέγραψαν χθες με την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Οσμπορν, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, γνωστής ως Project Merlin. Ο κ. Οσμπορν δήλωσε ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες, Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC και Lloyds, θα χορηγήσουν φέτος δάνεια ύψους 190 δισ. στερλινών στις επιχειρήσεις, σε σύγκριση με περίπου 179 δισ. στερλίνες που υπολόγιζαν να χορηγήσουν πριν τη συμφωνία. Επίσης, οι τράπεζες συμφώνησαν να μειώσουν τα φετινά μπόνους των στελεχών τους στη Βρετανία, συνδέοντας τις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων τους, με το ποσό των δανείων που θα χορηγήσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι αμοιβές

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός υπουργός είπε ότι οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες συμφώνησαν οι αμοιβές των στελεχών τους να είναι μικρότερες σε σύγκριση με πέρσι, και χαμηλότερες από αυτές που υπολόγιζαν πριν από τις διαπραγματεύσεις του Project Merlin.

Οι νέοι νόμοι όσον αφορά τη διαφάνεια δεν είναι τόσο αυστηροί όσο επιθυμούσε η κυβέρνηση. Οι τράπεζες συμφώνησαν να αποκαλύπτουν τις αμοιβές των πέντε υψηλότερα αμειβόμενων στελεχών τους, που βρίσκονται εκτός του διοικητικού συμβουλίου, όπως επίσης και των μελών του.

Όμως, σ΄ αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι traders με τις υψηλότερες αμοιβές, καθώς και οι τραπεζίτες στην επενδυτική τραπεζική, με τις πιο αμφιλεγόμενες αμοιβές.