You are here

Welt: Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται

16/11/2022 19:23

Με τίτλο «Ολόκληρη η Ευρώπη αναπτύσσεται – μόνο η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται», η εφημερίδα Welt επισημαίνει πως η Γερμανία εδώ καιρό έχει πάψει να είναι η ατμομηχανή για την οικονομία της Ευρώπης.

«Φαίνεται μάλλον να επαναλαμβάνεται η ιστορία του ασθενούς της Ευρώπης. Τα τελευταία στοιχεία αυτό δείχνουν. Ωστόσο εν μέρει αυτό εξηγείται με την ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την αλλαγή της χιλιετηρίδας οι ειδικοί για καιρό χαρακτήριζαν τη Γερμανία ως τον «ασθενή της Ευρώπης», κάτι που δείχνει να ισχύει και σήμερα, μια και η Γερμανία είναι φέτος ουραγός στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και το επόμενο έτος, μάλιστα, η εξέλιξη αυτή θα συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ήδη τους τελευταίους τρεις μήνες που προηγήθηκαν της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η Γερμανία κατατασσόταν, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, πίσω από άλλες χώρες της Ε.Ε. και την Ελβετία, σημειώνοντας ανάπτυξη της τάξης του 1,2%, ενώ και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυτή η τάση συνεχίστηκε, με τη Γερμανία να συγκαταλέγεται μέχρι το καλοκαίρι στις τρεις ή τέσσερις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης.

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε μόνο κατά 1,1%, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει την καθοδική της πορεία. Οι πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, μάλιστα, κάνουν λόγο για ύφεση κατά 0,6% το επόμενο έτος, κάτι που αποτελεί την χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη.

Στις Βρυξέλλες η απογοητευτική πορεία της γερμανικής οικονομίας προκαλεί ανησυχία, ένα μέρος των οικονομικών προβλημάτων της Γερμανίας έχουν προκληθεί από την ίδια τη χώρα, ένα άλλο μέρος όμως εκφεύγει του ελέγχου της.

Η γερμανική οικονομία δεν πλήττεται μόνο από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, αλλά και από τα προβλήματα στο διεθνές εμπόριο και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, η τρέχουσα αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας εξηγείται, παραδόξως, και από την ανθεκτικότητά της: εξαιτίας της ισχυρής της βιομηχανίας και των επιδοτήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μικρή, για αυτό και η ανάκαμψη τώρα είναι λιγότερο εμφανής από ό,τι σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, οι οποίες καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη.

Το γεγονός, πάντως, ότι άλλες χώρες της ΕΕ επέστρεψαν ταχύτερα στα επίπεδα ανάπτυξης προ πανδημίας από ό,τι η Γερμανία, οφείλεται και στην εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από το φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και την εξάρτηση της γερμανικής βιομηχανίας από το διεθνές εμπόριο: εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην Κίνα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα μειωθεί φέτος από το 7,4% στο 3,7% του ΑΕΠ.