You are here

«Ξανά υπό έλεγχο» ο κορωνοϊός στο Ηνωμένο Βασίλειο

30/11/2020 20:32

Στα 12.330 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο το προηγούμενο 24ωρο, αριθμός ελαφρώς αυξημένος από τα 12.155 κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί την Κυριακή.

Παρόλα αυτά, θεωρείται πως πλέον ο ρυθμός αύξησης των φορέων έχει μειωθεί και πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πτωτική τάση.

Ο αριθμός των θυμάτων του 24ώρου ήταν 205, ελαφρώς μειωμένος από τους 215 νεκρούς που ανακοινώθηκαν την Κυριακή.

Συνολικά πλέον η χώρα μέτρα 58.448 θύματα από την αρχή της πανδημίας, με βάση τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε αργά το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι τα νεότερα δεδομένα επιτρέπουν μία μικρή αλλά όχι μεγάλη χαλάρωση, κάτι που θα γίνει από την Τετάρτη, όταν θα πάψει να ισχύει το γενικό απαγορευτικό που είχε επιβληθεί στην Αγγλία στις 5 Νοεμβρίου.

«Έχουμε αυτόν τον ιό ξανά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Χάνκοκ συστήνοντας πάντως εκ νέου εγρήγορση και τήρηση των κανόνων που προβλέπονται από το διάδοχο του lockdown σύστημα των τριών βαθμίδων περιοριστικών μέτρων.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα από τις εγκαταστάσεις βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας στο Ρέξαμ της Ουαλίας ότι «αν είμαστε τυχεροί, αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο μόλις σε λίγες εβδομάδες».

Συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια «θα μπορούσαν να είναι η σωτηρία της ανθρωπότητας» και σημείωσε ότι σε συνδυασμό με τους αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των περιορισμών ανά περιοχή.

Νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση είχε δημοσιοποιήσει τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η απόφαση για διατήρηση περιορισμών στην Αγγλία μετά από τη λήξη του lockdown.

Η ανάλυση αναφέρει πως από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο τα νέα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν από 59.800 την εβδομάδα σε 633.000.

Σημειώνεται ότι το σύστημα των περιοριστικών μέτρων σε τρεις βαθμίδες αποσκοπεί στη διατήρηση της τιμής R του κορωνοϊού κάτω από τη μονάδα, όπου έπεσε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων περιορισμών, σημειώνεται ότι αν και θα υπάρξει «σημαντικός αντίκτυπος» δεν είναι δυνατή η ακριβής πρόγνωση της επίδρασης κάθε συγκεκριμένης αλλαγής κάθε συγκεκριμένου περιορισμού.

Η ανάλυση των επιπτώσεων των μέτρων στη δημόσια υγεία και στην οικονομία ήταν απαίτηση των δεκάδων Συντηρητικών βουλευτών που αντιδρούν στο σύστημα των διαβαθμισμένων περιορισμών, θέλοντας περισσότερη χαλάρωση των μέτρων από την Τετάρτη.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει επί των νέων μέτρων την Τρίτη, με τουλάχιστον 60 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να έχουν απειλήσει με αρνητική ψήφο. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η ομάδα των «ανταρτών» βουλευτών επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της κυβερνητικής ανάλυσης για τον αντίκτυπο του συστήματος των τριών βαθμίδων μέτρων την Τρίτη.