You are here

Ξεκινά λειτουργία σήμερα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO)

01/06/2021 13:34

Την έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) χαιρέτισαν σήμερα με κοινή τους δήλωση η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Vera Jourová, ο Επίτροπος Johannes Hahn και ο Επίτροπος Didier Reynders.

Όπως αναφέρουν, "από σήμερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) λειτουργεί ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος".

"Η πρώτη υπερεθνική εισαγγελική αρχή ξεκινά τις δραστηριότητές της για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων της ΕΕ, αρμόδια για τη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων όπως το ξέπλυμα χρήματος, η διαφθορά και η διασυνοριακή απάτη ΦΠΑ".

"Μόνο το 2019, τα κράτη μέλη ανέφεραν απάτη που επηρεάζει 460 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ. Τέτοιες δόλιες δραστηριότητες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, προκαλώντας σοβαρή οικονομική ζημία. Αυτό πρέπει να σταματήσει, ακόμη περισσότερο επειδή ο COVID-19 έχει προκαλέσει βαθιά πρόκληση στις οικονομίες μας και χρειαζόμαστε κάθε ευρώ για την ανάκαμψη", επισημαίνουν.

"Τώρα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προχωρά στην ενίσχυση της προστασίας του προϋπολογισμού της ΕΕ. Θα παρακολουθήσει την εφαρμογή του NextGenerationEU  για να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια θα φτάσουν στην οικονομία μας και στους πολίτες μας. Διακυβεύονται 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις", τονίζουν.

"Αυτός ο νεοσύστατος οργανισμός της ΕΕ είναι πλήρως ανεξάρτητος. Θα διώξει και θα παραπέμψει τους ύποπτους δράστες εγκλημάτων στα 22 συμμετέχοντα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Σουηδία εξέφρασε το ενδιαφέρον της και σκοπεύει να ενταχθεί στο EPPO το 2022. Ενθαρρύνουμε τα τέσσερα κράτη μέλη που επέλεξαν να μείνουν έξω για να συμμετάσχουν επίσης. Επειδή το έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα - πρέπει να το πολεμήσουμε μαζί", καταλήγουν.