You are here

Ξεκινά στις 15:00 η Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο υποψηφιότητες, στρατηγική ατζέντα και εμβάθυνση ΟΝΕ

20/06/2019 09:35

Οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται και πάλι στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν σε υποψηφιότητες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και την Προεδρία της ΕΚΤ, να υιοθετήσουν το στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ για τα επόμενα 5 χρόνια και να αναθεωρήσουν την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Επίσης προβλέπεται η καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αρχίσει σήμερα Πέμπτη στις 15.00 τοπική ώρα Βρυξελλών με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά την πρώτη σύνοδο εργασίας (15:30), οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν και θα εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο - ΠΔΠ), το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, την κλιματική αλλαγή, την παραπληροφόρηση και τις υβριδικές τις απειλές καθώς και τις εξωτερικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και της δράσης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν τη νέα Στρατηγική Ατζέντα για το 2019-2024.

Επίσης, σε αυτή την πρώτη σύνοδο εργασίας, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις της τρέχουσας εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου, θα παράσχει ενημέρωση όσον αφορά την εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών (που θα πραγματοποιηθεί στις 19:15) θα συζητηθούν διορισμοί στις κορυφαίες θέσεις των θεσμών της ΕΕ. Όπως συμφωνήθηκε στο άτυπο δείπνο τους στις 28 Μαΐου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επιδιώξουν να διορίσουν νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να ορίσουν υποψηφίους για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών.

Την Παρασκευή το πρωί, αρχής γενομένης από τις 09.30, οι ηγέτες της ΕΕ-27 θα συναντηθούν για μια σύνοδο κορυφής του ευρώ, σε περιεκτική σύνθεση (27). Οι ηγέτες αναμένεται να υποστηρίξουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα στη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Στο τέλος της συνάντησης, οι πρόεδροι  Τουσκ και Γιούνκερ θα ενημερώσουν ανεπίσημα τους ηγέτες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την Brexit, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας της ΕΕ για ένα σενάριο «χωρίς συμφωνία».

Η Τουρκία θα συζητηθεί στο πλαίσιο του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της πρώτης συνόδου εργασίας (15:30 - 19:00)

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει την πλήρη υποστήριξή του στην Κύπρο και να καλέσει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιες ενέργειες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και στη θάλασσα του Αζοφ - πέντε χρόνια από την κατάρρευση της πτήσης MH17, η οποία στοίχισε 298 ζωές. Οι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν τη Ρωσία να απελευθερώσει και πάλι τους κρατούμενους Ουκρανούς ναύτες και να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση από τα στενά του Κερτς. Αναμένεται επίσης να εκφράσουν τη μέγιστη ανησυχία τους για την έκδοση διαβατηρίων από τη Ρωσία στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουάνσκ της Ουκρανίας, γεγονός που αντιβαίνει στο πνεύμα και τους στόχους των συμφωνιών του Μινσκ. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν θα ενημερώσουν τους ηγέτες σχετικά με τη συνολική εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ και τις διαπραγματεύσεις της Νορμανδίας.  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να συζητήσει και να εγκρίνει συμπεράσματα με την ευκαιρία της 10ης επετείου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, της στρατηγικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Αφρική και της ανανεωμένης ώθησης στις σχέσεις ΕΕ-Μαρόκου.

Στο πλαίσιο της θεσμικής ανανέωσης της ΕΕ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν και θα υιοθετήσουν το στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια (2019-2024). Στόχος της στρατηγικής ατζέντας είναι να καθορίσει τις κύριες προτεραιότητες για την ΕΕ, οι οποίες θα καθοδηγήσουν τις εργασίες της στον επόμενο θεσμικό κύκλο. Θα χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό του έργου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα αποτελέσει τη βάση για τα προγράμματα εργασίας των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Η νέα στρατηγική ατζέντα επικεντρώνεται σε τέσσερις κύριες προτεραιότητες:

- προστασία των πολιτών και των ελευθεριών
- ανάπτυξη μιας ισχυρής και ζωντανής οικονομικής βάσης
- οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης, πράσινης, δίκαιης και κοινωνικής Ευρώπης
- προώθηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Τέλος, καθορίζει τον τρόπο επίτευξης αυτών των προτεραιοτήτων. Κατά την άτυπη συνάντηση στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, οι ηγέτες άρχισαν τις συζητήσεις τους για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη το πιο δύσκολο, ασταθές και ασταθές εξωτερικό περιβάλλον.

Ακολούθως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη ρουμανική Προεδρία σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην παροχή κατευθυντήριων γραμμών για την εισερχόμενη φινλανδική προεδρία και στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με ένα χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο έργο.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν την παγκόσμια δράση για το κλίμα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα, ενόψει της συνόδου κορυφής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Σεπτέμβριο. Θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει καθοδήγηση σχετικά με τα επόμενα βήματα στις εσωτερικές εργασίες της ΕΕ για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων.

Πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησαν περαιτέρω προσπάθειες για την προστασία των ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών σε όλη την ΕΕ. Με βάση έκθεση της ρουμανικής Προεδρίας και συμβολές του Ύπατου Εκπροσώπου και της Κομισιόν, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να ζητήσουν συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, την αύξηση της ετοιμότητας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην παραπληροφόρηση. Οι ηγέτες θα χαιρετίσουν επίσης την υιοθέτηση ενός νέου πλαισίου για στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018. Θα πρέπει επίσης να τονίσουν την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και βελτίωσης της κουλτούρας ασφάλειας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά των κυβερνοχώρων και υβριδικών απειλών εκτός της ΕΕ.

Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2019 με βάση μια οριζόντια έκθεση σχετικά με τις συστάσεις για κάθε χώρα.

Με βάση τις συζητήσεις κατά την άτυπη σύσκεψη στις 28 Μαΐου και τις επακόλουθες διαβουλεύσεις του Προέδρου Τουσκ με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιδιώξει να ονομάσει τους επόμενους ηγέτες για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία και για τις τέσσερις θέσεις: ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Η σύνοδος κορυφής του ευρώ την Παρασκευή θα διεξαχθεί σε μια ενιαία μορφή (ΕΕ27) και οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και να υποστηρίξουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρω-ομάδα για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Ειδικότερα, οι ηγέτες αναμένεται να επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στον ορισμό των κατάλληλων πηγών χρηματοδότησης και του ποσού για το δημοσιονομικό μέσο (προϋπολογισμός). Αναμένεται να δώσουν εντολή στους υπουργούς να συνεχίσουν τις εργασίες τους και να υποβάλουν έκθεση μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι ηγέτες θα έχουν επίσης μια συζήτηση για τις οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη. Τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντράγκι όσο και ο Πρόεδρος του Eurogroup Σεντένo θα είναι παρόντες στη συζήτηση.

Στη συνάντησή τους στις 13 Ιουνίου, οι υπουργοί της Ευρωομάδας συμφώνησαν σε ένα κείμενο που περιγράφει χαρακτηριστικά του δημοσιονομικού μέσου για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση. Οι Υπουργοί κατέληξαν επίσης σε ευρεία συμφωνία για την αναθεώρηση του κειμένου της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018. Η συμφωνία αυτή καλύπτει θέματα όπως το κοινό ασφαλιστικό μέτρο για την εκκαθάριση τραπεζών, θεσμικές πτυχές και το ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ του ΕΜΣ και της Κομισιόν εντός και εκτός προγραμμάτων.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) που συνήλθε στις 12 Απριλίου 2019, η ΕΕ των 27 συμφώνησε να επανέλθει στο ζήτημα του Brexit στην επόμενη συνεδρίασή τον Ιούνιο. Αυτό θα λάβει τη μορφή σύντομης ανεπίσημης επικαιροποίησης της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας της ΕΕ για ένα σενάριο «χωρίς συμφωνία», από τους προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ.

ΚΥΠΕ