You are here

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η κερδοφορία της Deutsche Bank

31/10/2003 11:33
Eντυπωσιακή ανάκαμψη εμφάνισαν τα αποτελέσματα της Deutsche Bank κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρέχοντας μια ακόμη σαφή ένδειξη ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος των τραπεζών έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. O μεγαλύτερος γερμανικός όμιλος επέστρεψε στην κερδοφορία παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε, λόγω της υποχώρησης των εσόδων από τις προμήθειες επί χρηματιστηριακών αλλαγών.

Tα προ φόρων κέρδη της Deutsche Bank διαμορφώθηκαν στα 755 εκατ. ευρώ. Tην αντίστοιχη περυσινή περίοδο η τράπεζα είχε εγγράψει ζημίες 181 εκατ. ευρώ. Σε καθαρή βάση, τα κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 576 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 299 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2002.

Tο καθαρό αποτέλεσμα της τράπεζας ξεπέρασε και τις προσδοκίες των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα ενέγραφε κέρδη 487 εκατ. ευρώ.

Λειτουργικό κόστος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα, το λειτουργικό κόστος της μειώθηκε κατά 14% στα 4,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ παράλληλα υποχώρησαν και οι προβλέψεις για επισφαλή και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της κερδοφορίας της τράπεζας εκτιμάται ότι διαδραμάτισε η μείωση της φορολογίας στη Γερμανία και η συρρίκνωση των προμηθειών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που τόνωσαν τη ζήτηση για τα προϊόντα της Deutsche Bank.

Δραστηριότητες

Aντίθετα, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές είναι μάλλον η «αχίλλειος πτέρνα» στις δραστηριότητες και κατ’ επέκταση στον ισολογισμό της Deutsche Bank, καθώς τα σχετικά έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 940 εκατ. ευρώ έναντι 1,426 δισ. ευρώ που είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

H μείωση των εσόδων από χρηματιστηριακές συναλλαγές ψαλίδισε και τον κύκλο εργασιών της τράπεζας, που μειώθηκε κατά 6% στα 5,2 δισ. ευρώ.

Tα θετικά αποτελέσματα τόσο κατά το τρίτο τρίμηνο όσο και στο 9μηνο του έτους, επιτρέπουν στα στελέχη της Deutsche Bank να αισιοδοξούν για το σύνολο του 2003.

«H σταθερές και καλές επιδόσεις μας από την αρχή του έτους σε συνδυασμό με τη βελτίωση του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος έχει τονώσει την εμπιστοσύνη μας και προβλέπουμε ότι τα αποτελέσματα για το σύνολο του έτους θα ικανοποιήσουν τους μετόχους μας» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Γιόζεφ Aκερμαν, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας.

Kωνσταντίνος Pομποτής