You are here

Ξύπνησε ο Εγκέλαδος στη Β. Ιταλία

25/11/2004 12:25
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη βόρεια Ιταλία.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά στη Βενετία και άλλοι τέσσερις στην Μπρέσια από τη σεισμική δόνηση, ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο μικρές ζημιές σε κτίρια της επαρχίας Μπρέσια.

Στην επαρχία Σάλο εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους τρία νοσοκομεία.

Στην περιοχή αυτή έχουν σπεύσει 200 πυροσβέστες για να βοηθήσουν τους κατοίκους σε περίπτωση ανάγκης ενώ σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στήθηκαν σκηνές για όσους επιθυμούν να παραμείνουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στο Μιλάνο όπου πολλοί άνθρωποι κατέβηκαν τρομαγμένοι στους δρόμους. Μέχρι στιγμής πάντως στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Γκουίντο Μπερτολάζο, δήλωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος μόλις οκτώ χιλιομέτρων, γεγονός που εξηγεί γιατί η δόνηση έγινε αισθητή σε τόσο μεγάλη έκταση.

"Πρόκειται για μια σεισμογενή περιοχή. Γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποιος σεισμός και έγινε. Ευτυχώς τα κτίρια είναι καλής κατασκευής, όχι όπως αυτά άλλων περιοχών της χώρας", πρόσθεσε ο Μπερτολάζο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός από τη Γένοβα μέχρι και τη Βενετία. Το επίκεντρό του εντοπίζεται κοντά στις πόλεις Τρέισο Μπρεσιάνο, Τουσκολάνο Μαντέρνο και Γκαρντόνε Ριβιέρα της Μπρέσια. Αξιωματούχοι από τη Ρώμη ανακοίνωσαν ότι αναφέρθηκαν ρωγμές σε παλαιά κτίρια της Γκαρντόνε Ριβιέρα καθώς και στις πόλεις Σαν Φελίτσε ντελ Μπενάτσο και Πρεζέλιε.

Η μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας έχει τεθεί σε συναγερμό και παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση.Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ιταλία, κυρίως στο νότο της χώρας.

Ένας από τους χειρότερους σεισμούς στην ιστορία της Ιταλίας σημειώθηκε πριν από 24 χρόνια, στις 23 Νοεμβρίου 1980, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3.000 άνθρωποι.