You are here

Υπέρ ενταξιακών με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ο Τουσκ, αλλά δεν είναι όλα τα μέλη έτοιμα, δηλώνει

12/06/2019 17:33

Υπέρ της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας τάσσεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της υποψήφιας χώρας, Πενταρόφσκυ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως προς το παρόν «δεν είναι όλα τα κράτη μέλη έτοιμα να λάβουν την απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες».

«Και η πρόσφατη εκλογή σας και το ταξίδι σας στις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά συμβολικά και αποτελούν πηγή ελπίδας για τη χώρα σας και την περιοχή σας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Τουσκ.

«Πρώτον, η αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη σας δείχνει τη νέα εμπιστοσύνη των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων στη δημοκρατική διαδικασία και δημιουργεί μια σταθερή βάση για θεσμική σταθερότητα», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι εκλογές επιβεβαίωσαν τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας».

Τρίτον, κατέγραψε ότι «οι εκλογές σας έγιναν δημοψήφισμα για τη συμφιλίωση μεταξύ των εθνοτήτων και την επιδιόρθωση των σχέσεων με τους γείτονες και περάσατε με επιτυχία αυτό το τεστ: Οι συμφωνίες που έφερε η χώρα σας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα είναι ιστορικές, και είναι παραδείγματα που πρέπει να ακολουθήσουν άλλοι στην περιοχή σας και όχι μόνο».

«Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η χώρα σας έχει δώσει όλα τα σωστά πολιτικά μηνύματα που η ΕΕ περιμένει από τους υποψηφίους. Και πράγματι, η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων μας σήμερα», δήλωσε ο Τουσκ.

«Για να συμβαδίσω με το ρόλο μου ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν θέλω να προδικάσω τις αποφάσεις της ΕΕ. Έχετε κάνει ό, τι περιμέναμε από εσάς. Αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας: δεν είναι όλα τα κράτη μέλη έτοιμα να λάβουν την απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε.

«Προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μόνο μία απόφαση: Να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, τόσο με τη Βόρεια Μακεδονία όσο και με την Αλβανία. Το ερώτημα σήμερα είναι όχι εάν, αλλά πότε. Αν είμαι λίγο προσεκτικός, είναι επειδή γνωρίζω ότι, μερικές φορές, η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ 28 κρατών μελών διαρκεί περισσότερο χρόνο από ό, τι θα ήθελα».

«Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θέση της χώρας σας και ολόκληρης της περιοχής βρίσκεται στην ΕΕ», κατέληξε.