You are here

Υπέρ χαλαρώσεων η πλειοψηφία των Γερμανών

04/03/2021 07:06

Υπέρ των χαλαρώσεων τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών, αποκλιμάκωση μέσα Απριλίου στη Γαλλία, μέτρα στη Σαρδηνία για επισκέπτες.

Πλειοψηφία υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας στη Γερμανία, καταγράφει για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) ενόψει της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Λίγες ώρες πριν από τις διαβουλεύσεις που θα κρίνουν την στρατηγική ανοίγματος της χώρας, από τη δημοσκόπηση της YouGov προκύπτει ότι το 43% των ερωτηθέντων επιθυμεί περαιτέρω χαλάρωση του lockdown, ενώ το 17% τάσσεται υπέρ της πλήρους επιστροφής στην κανονική ζωή.

Αντιθέτως, το 26% ζητά διατήρηση της ισχύουσας κατάστασης και το 9% αυστηροποίησή της. Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρωθυπουργός της Εσσης Φόλκερ Μπουφιέ (CDU) δηλώνει στην BILD ότι "εδώ και μήνες λέμε στον κόσμο ότι πρέπει να δείξει λίγο ακόμη θάρρος, αλλά οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο".

Η Πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ ( SPD) ζητά από την κυβέρνηση "μια δεσμευτική στρατηγική για περισσότερα τεστ, η οποία, σε συνδυασμό με την στρατηγική των εμβολιασμών, θα πρέπει να διευκολύνει το άνοιγμα".

Η Γαλλία ετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού από τα μέσα Απριλίου καθώς υπολογίζει σε μια επιτάχυνση του εμβολιαστικού της προγράμματος κατά της πανδημίας, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

"Θα αντιμετωπίσουμε ακόμη δύσκολους καιρούς, είναι αλήθεια, αλλά για πρώτη φορά εδώ και μήνες η επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης είναι ορατή", είπε ο Ατάλ στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. "Δεν είναι ούτε μακρινός ούτε αβέβαιος ορίζοντας -- είναι ένας ορίζοντας που έρχεται όλο και πιο κοντά. Ελπίζουμε ίσως από τα μέσα Απριλίου και προετοιμαζόμαστε γι` αυτό", είπε.

"Ο πρόεδρος [Εμμανουέλ Μακρόν] μας ζήτησε να υποβάλουμε προτάσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν ένα προσεκτικό άνοιγμα και πάλι της χώρας σύντομα." Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχει "ένας ορίζοντας με τον εμβολιασμό", υπενθυμίζοντας τον στόχο εννέα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση εμβολίου έως τα τέλη Μαρτίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πως η Γαλλία θα διατηρήσει τα μέτρα που ισχύουν σήμερα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, περιλαμβανομένης και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ως ένα ελάχιστο για τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Σαρδηνίας, Μαρτσέλο Σολίνας, ανακοίνωσε ότι από την επόμενη Δευτέρα, όλοι όσοι επισκέπτονται το νησί του (Iταλοί από άλλες περιοχές και ξένοι), κατά την άφιξή τους με πλοίο ή αεροπλάνο, θα υποβάλλονται σε "γρήγορο τεστ" κατά του κορωνοϊού. "Από τη Δευτέρα, σε όποιον φτάνει στη Σαρδηνία, θα ζητάμε λίγα λεπτά από τον χρόνο του για να κάνει ένα γρήγορο τεστ. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα μπορεί να εισέλθει ελεύθερα, διαφορετικά θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι απαραίτητο να υπερασπίσουμε τη δημόσια υγεία", δήλωσε ο Σολίνας στην ιταλική δημόσια ραδιοφωνία της Rai.

H Σαρδηνία είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που εφαρμόζει το συγκεκριμένο μέτρο, με υποχρεωτικό "rapid test", και για τους Ιταλούς επισκέπτες. Σύμφωνα με τους σχολιαστές, η απόφαση του Σολίνας οφείλεται στο ότι το νησί του, πριν δυο ημέρες κηρύχθηκε "λευκή περιοχή" στην οποία, χάρη στον πολύ μειωμένο αριθμό κρουσμάτων , αναμένεται να επαναλειτουργήσουν, σταδιακά, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες και οι κάτοικοι να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους.

ΚΥΠΕ