You are here

Υπέρ της «ελεγχόμενης απόκλισης» από τους κανόνες της ΕΕ οι υπουργοί του Brexit

23/02/2018 11:37

Σε επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των υπουργών που ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα ως προς το είδος του Brexit που πρέπει να επιδιώξει η Βρετανία, κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του κλειστού 11μελούς υπουργικού συμβουλίου υπό την Τερέζα Μέι την Πέμπτη στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία του Τσέκερς.
 
Μετά από οκτώ ώρες συζήτησης που έληξαν αργά τη νύχτα, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί και η πρωθυπουργός συμφώνησαν πως θέση τους στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση θα πρέπει να είναι η «ελεγχόμενη απόκλιση» από τους κανόνες λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς.
 
Η συμφωνία των κορυφαίων υπουργών θα παρουσιαστεί από την πρωθυπουργό ενώπιον ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια, πιθανότατα την Πέμπτη, θα αποτελέσει το αντικείμενο ομιλίας της Τερέζα Μέι.
 
Η «ελεγχόμενη απόκλιση» συνίσταται στη δέσμευση της Βρετανίας ότι θα παραμείνει στη μετά-Brexit εποχή δεσμευμένη στις υψηλές προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ σε τομείς όπως το εργατικό δίκαιο, το περιβάλλον και η προστασία του καταναλωτή και ότι θα υιοθετήσει τους ίδιους στόχους ως προς πολλούς κανονισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία της αγοράς, αλλά διατηρώντας το δικαίωμα απόκλισης ως προς τον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων (π.χ. λιγότερη γραφειοκρατία πριν από τη λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας).
 
Η Βρετανία θέλει το «δικαίωμα απόκλισης» να επιβλέπεται από έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ο οποίος θα επιβάλλει περιορισμούς  στην πρόσβαση της αγοράς της άλλης πλευράς εφόσον διαπιστωθεί μονομερής απόπειρα υπονόμευσης του θεμιτού ανταγωνισμού. Αυτό προϋποθέτει αμοιβαία αναγνώριση των κανονισμών της κάθε πλευράς από την άλλη.
 
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη απορρίψει αυτό το εξειδικευμένο μοντέλο εμπορικής σχέσης που προκρίνει το Λονδίνο. Ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις το έχει περιγράψει ως «μοντέλο Καναδά συν συν συν», δηλαδή μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στα πρότυπα της συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά, αλλά με πρόσθεση καλύτερης πρόσβασης στην ενιαία αγορά. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κάνει λόγο για ένα μη αποδεκτό υβρίδιο μεταξύ μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου και ισότιμης πρόσβασης στην ενιαία αγορά στα πρότυπα της σχέσης της ΕΕ με τη Νορβηγία.
 
Σημειώνεται ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ίσως χρειαστεί να μεταβληθούν ξανά, καθώς τη Δευτέρα ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται με ομιλία του να ταχθεί επισήμως υπέρ της διατήρησης «μίας» τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.
 
Μία τέτοια μεταβολή στην επίσημη θέση των Εργατικών θα προϊδέαζε για σύμπραξη των βουλευτών του κόμματος με «αντάρτες» βουλευτές των Συντηρητικών επί πρότασης τροπολογίας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περί Τελωνειακών Κανονισμών και Εμπορίου που καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει κάποια δεσμευτική τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.
 
Την πρόταση τροπολογίας έχει υποβάλει η βουλευτής των Συντηρητικών Άννα Σούμπρι, εκ των πιο ένθερμων πολέμιων του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Φοβούμενη μία οδυνηρή ήττα, η κυβέρνηση έχει αναβάλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μέσα ή τέλη της άνοιξης.