You are here

Υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού στη Γερμανία

26/02/2021 18:02

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, Φράνκ Ούλρχιχ Μοντγκόμερι, υποστηρίζει την ταχεία καθιέρωση κάρτας εμβολιασμού, προκειμένου να μεγαλώσει και πάλι η ελευθερία κυκλοφορίας των πολιτών», γράφει η εφημερίδα Tagesspiegel, σημειώνοντας ότι  ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης ζητά την ταχεία καθιέρωση κάρτας εμβολιασμού.

«Πρέπει να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό τα βασικά δικαιώματα με ένα πιστοποιητικό ανοσίας», δήλωσε ο Μοντγκόμερι. Η κάρτα εμβολιασμού δεν θα έδιδε πρόσθετα δικαιώματα, αλλά θα εξασφάλιζε τα παλιά δικαιώματα που έχουν περιοριστεί: «Πιο συγκεκριμένα, το βασικό δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, το δικαίωμα του να μπορεί κανείς να πάει οπουδήποτε».

Τα μέτρα για τον Sars-Cov-2 περιορίζουν, για παράδειγμα, την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εδώ και μήνες -ακόμη και εκείνων που δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν την ασθένεια επειδή έχουν ήδη εμβολιαστεί. Το πιστοποιητικό ανοσίας θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κίνητρο για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού: «Μπορούμε σίγουρα να πείσουμε τουλάχιστον τους σκεπτικιστές, παρέχοντας τέτοια κίνητρα».

Ο Mοντγκόμερι είχε προηγουμένως επικρίνει με σαφήνεια την οργάνωση των εμβολιασμών στη Γερμανία. Μέχρι το 2007, ο ακτινολόγος ήταν επικεφαλής του Marburger Bund, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των νοσοκομειακών ιατρών. Από το 2011 έως το 2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Τελευταία διεξάγεται συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με το αν οι συναυλίες, τα ταξίδια και οι επισκέψεις σε μπαρ θα μπορούσαν να συνδεθούν με την πιστοποίηση εμβολιασμού.

Η Καγκελάριος Μέρκελ  απορρίπτει επί του παρόντος τα «προνόμια» υπέρ όσων έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό έναντι εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, μια επανεκτίμηση ενδεχομένως να καταστεί απαραίτητη, όταν θα έχει προχωρήσει η εκστρατεία των εμβολιασμών, δήλωσε η Καγκελάριος.

 «Εάν δώσουμε τη δυνατότητα σε πολλούς να εμβολιαστούν και ορισμένοι εξ αυτών δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να το κάνουν, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανοίγματα και προσβάσεις σε ορισμένους τομείς μόνο για εμβολιασμένους». Θα πρέπει πρώτα «να ξεκαθαριστεί σαφώς» ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα μπορούν πλέον να μεταδίδουν τον ιό.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προωθούν διαφημίσεις τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες θα νοικιάζουν το φθινόπωρο εξοχικές κατοικίες στα νησιά της Ισπανίας και της Ελλάδας σε παραθεριστές που θα μπορούν να αποδείξουν πλήρη εμβολιασμό κατά του ιού. Αλλά ακόμη και στα νοσοκομεία, δεν έχουν λάβει όλοι οι εργαζόμενοι και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Ενώ το Ισραήλ έχει ήδη εμβολιάσει σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού του, στη Γερμανία μόνο το 4,4% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και οι τοπικές κυβερνήσεις θεωρούν δεδομένο ότι ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξηθεί σημαντικά από τον Απρίλιο και μετά, καθώς τότε θα είναι διαθέσιμα πολύ περισσότερα εμβόλια από διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες.