You are here

Υπερψηφίστηκαν τα μέτρα κατά SARS-COV-2 που θα ισχύουν από την Τετάρτη στην Αγγλία

02/12/2020 06:37

Με 291 ψήφους υπέρ και 78 κατά οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν το σύστημα των τριών βαθμίδων περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού που η κυβέρνηση Τζόνσον πρότεινε να ισχύσει στην Αγγλία μετά από τη λήξη του lockdown τα μεσάνυχτα.

Πάνω από 50 βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που ήθελαν μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών υλοποίησαν την προειδοποίησή τους και καταψήφισαν τα μέτρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση επικράτησε άνετα δεδομένης της αποχής που αποφάσισαν ως επίσημη γραμμή το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα υπόλοιπα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την Τετάρτη, λοιπόν, το 99% του πληθυσμού της Αγγλίας, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια κάτοικοι, θα υπάγονται σε μία από τις δύο αυστηρότερες βαθμίδες περιορισμών κατά της πανδημίας.

Και στις δύο βαθμίδες θα συνεχίσουν να απαγορεύονται οι συναντήσεις ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά σε κλειστούς χώρους. Στους υπαίθριους χώρους θα επιτρέπεται η συνάντηση έως έξι ατόμων. Στη δεύτερη βαθμίδα οι υπαίθριοι χώροι θα περιλαμβάνουν και τους κήπους σπιτιών.

Στην τρίτη βαθμίδα τα καταστήματα εστίασης μπορούν να λειτουργούν μόνο για πώληση γευμάτων σε πακέτο, ενώ στη δεύτερη βαθμίδα παμπ και μπαρ μπορούν να δέχονται πελάτες μόνο αν λειτουργούν στην ουσία ως εστιατόρια, προσφέροντας δηλαδή κυρίως γεύματα μαζί με τα ποτά. Στην πιο αυστηρή βαθμίδα κλειστοί θα είναι και οι στεγασμένοι χώροι αναψυχής.

Θα απαγορεύονται επιπλέον οι μετακινήσεις από και προς τις περιοχές που υπάγονται στην τρίτη βαθμίδα χωρίς σημαντικό λόγο.

Ωστόσο, σχολεία, πανεπιστήμια, εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια, κομμωτήρια και επιχειρήσεις προσωπικής φροντίδας και χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτά σε όλη την Αγγλία, εφόσον τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές του ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τα μέτρα έχουν ρήτρα λήξης την 3η Φεβρουαρίου, αλλά με την επιλογή παράτασης έως το τέλος Μαρτίου.

Ορισμένοι από τους περιορισμούς ακόμα και στην τρίτη βαθμίδα θα αρθούν για το διάστημα 23-27 Δεκεμβρίου, ώστε έως και τρία νοικοκυριά να μπορέσουν να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Ανοιχτή θα είναι και η εστίαση για το ίδιο διάστημα σε όλη την Αγγλία.

ΚΥΠΕ