You are here

ΥΠΕΞ: Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν μια νέα Γιάλτα στην Ευρώπη

13/01/2022 06:59

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να προωθήσουν μια "στρατηγική Ελσίνκι 2" κατευνασμού για την ασφάλεια της ηπείρου, σε αντίθεση με τη "Γιάλτα 2" κατά του μπλοκ που προσπαθούν να επιβάλουν οι Ρώσοι, δήλωσε χθες ο Γάλλος Yπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

"Η Ρωσία πρότεινε θεμελιώδεις αρχές που μοιάζουν πολύ με μια επιστροφή στο status quo πριν από το 1975, δηλαδή ένα σχήμα Γιάλτα 2 που οδηγεί στην πραγματικότητα στην αναζωπύρωση των συμμαχιών, των περιοχών επιρροής", είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές στερούν από ορισμένες χώρες την ελευθερία επιλογής και την κυριαρχία τους, να προσχωρούν σε συμμαχίες", πρόσθεσε. Η Ρωσία ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εγγυήσεις ασφαλείας με στόχο την ανασύσταση της σφαίρας επιρροής της στην πρώην ΕΣΣΔ και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας μεταξύ της Συμμαχίας και του εδάφους της στην ανατολική Ευρώπη.

Η Μόσχα απαιτεί συγκεκριμένα δέσμευση από το ΝΑΤΟ να σταματήσει οποιαδήποτε διεύρυνση προς ανατολάς, ιδιαίτερα στην Ουκρανία, και να μειώσει τη στρατιωτική του παρουσία στα νέα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, από τις χώρες της Βαλτικής έως τη Ρουμανία. "Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο", είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας.

Αυτό ουσιαστικά θα είχε ως αποτέλεσμα πράγματι ένα νέο μοίρασμα της Ευρώπης όπως αυτό που καταγράφηκε στις διασκέψεις της Γιάλτας και του Πότσνταμ το 1945 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, των δύο νικητριών δυνάμεων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΥΠΕ