You are here

Υπό πίεση έναντι του δολαρίου παραμένει η τουρκική λίρα

29/05/2023 13:08

Υπό πίεση έναντι του δολαρίου παραμένει τη Δευτέρα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την υποχώρηση της σε νέο ιστορικό χαμηλό την Παρασκευή έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η τουρκική λίρα βρίσκεται στις 20,043 λίρες έναντι ενός δολαρίου, παρουσιάζοντας ημερήσια πτώση 0,56% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Σε ετήσια βάση, η λίρα υποχωρεί πέραν του 22%.

Έναντι του ευρώ, η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 0,45%, στις 21,525 λίρες.

Έχουμε μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της διατήρησης του Ερντογάν στην εξουσία μετά τις εκλογές, δήλωσε ο οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών και στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Wells Fargo, Brendan McKenna, στην εκπομπή "Squawk Box Asia" του CNBC.

Ο κ. McKenna προβλέπει ότι η λίρα θα φθάσει σε νέο χαμηλό ρεκόρ στις 23 λίρες έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια στις 25 λίρες το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το CNBC, η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 77% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κ. McKenna αναμένει ότι τα ανορθόδοξα πλαίσια νομισματικής και οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας θα παραμείνουν σε ισχύ και στο μέλλον.