You are here

Υπό πίεση η αγορά ενέργειας και καταναλωτές στη Βρετανία

23/09/2021 17:44

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι προετοιμάζεται για ένα «χείριστο σενάριο» κατά το οποίο οι σημαντικά αυξημένες τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο.

Το αυξημένο κόστος στην αγορά αερίου έχει ήδη οδηγήσει σε πτώχευση επτά μικρομεσαίες εταιρείες παροχής ενέργειας στη Βρετανία μέσα στο μήνα. 

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε η κατάρρευση των εταιρειών Green και Avro Energy, που είχαν μαζί 830.000 πελάτες. Πλέον πάνω από 1,5 εκ. καταναλωτές ενέργειας στη Βρετανία έχουν επηρεαστεί από την κατάρρευση των παρόχων τους, με τη μεταφορά τους σε άλλες εταιρείες να συνοδεύεται σε πολλές περιπτώσεις από αυξημένους λογαριασμούς.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κούαρτενγκ επανέλαβε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η κυβέρνηση δε θα διασώσει εταιρείες που δεν μπορούν μα επιβιώσουν.

Πάντως ο ιδιοκτήτης της Green Πίτερ ΜακΓκριρ εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι σύντομα και κολοσσοί του τομέα ενέργειας θα υποχρεωθούν να ζητήσουν οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, εταιρείες ενέργειας αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο πρόβλημα της έλλειψης οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων, με την BP να ανακοινώνει πως υποχρεώνεται να κλείσει δεκάδες από τα 1.200 πρατήρια καυσίμων της λόγω αδυναμίας μεταφοράς αμόλυβδης βενζίνης και ντίζελ.