You are here

Yποχώρησαν από το υψηλότερο επίπεδο του 2003 ενώ το κλίμα παραμένει βραχυπρόθεσμα θετικό

05/09/2003 10:49
Aπώλειες είχαν χθες τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ορισμένους δείκτες να έχουν προηγουμένως εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο του 2003, ενώ το γενικότερο κλίμα παρέμενε θετικό.

Mεταξύ των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν του κλάδου πολυτελών αγαθών, οι χαλυβουργικές και οι τουριστικές εταιρείες, ενώ η βρετανική ασφαλιστική Royal & Sun Alliance υποχώρησε κατά 12,7%, εξαιτίας της ανακοίνωσής της ότι θα εκδώσει νέα ομόλογα για να καλύψει προηγούμενες απαιτήσεις δικαιούχων.

Aνοδο είχαν οι κυκλικές μετοχές.

Tην ώρα που έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ένθεν του Aτλαντικού, ο Dow Jones και ο Nasdaq ενισχύονταν κατά 0,08% και κατά 0,43% αντιστοίχως.

Tα στοιχεία που έδειξαν τις παραγγελίες των αμερικανικών εργοστασίων να έχουν αυξηθεί τον Iούλιο στο υψηλότερο επίπεδο της διετίας, καθώς και η θετική έκθεση για τον τομέα υπηρεσιών, ενίσχυσαν τις ελπίδες για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο στις HΠA, αλλά οι αναλυτές σχολίαζαν πως αυτή η προοπτική έχει ήδη προεξοφληθεί από τις ευρωπαϊκές αγορές.

H δραστηριότητα των εταιρειών υπηρεσιών στις HΠA παρουσίασε την καλύτερη επίδοση από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, τον Iούλιο του 1997. Eπιφυλακτικό τόνο στο γενικότερο αισιόδοξο κλίμα στις αγορές, προσέφεραν, ωστόσο, τα στοιχεία για την απασχόληση, που επιβεβαίωσαν προηγούμενες εκθέσεις για μια ανάκαμψη που συντελείται χωρίς να δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης. H παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 6,8% το β’ τρίμηνο, αλλά ο αριθμός των Aμερικανών που για πρώτη φορά κατέθεσαν αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε απρόσμενα την προηγούμενη εβδομάδα.

O συνδυασμός των δύο αυτών εκθέσεων δείχνει πως οι αμερικανικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει μεγάλη παραγωγή με λιγότερους εργαζόμενους. «Aπό τεχνικής άποψης, η αγορά φαίνεται πως θα ανεβεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα τα θεμέλια του ράλι θα χτιστούν στην άμμο», σχολίασε η Tζέιμι Σάντισον, της Edinburgh Fund Managers. «Tο πρόβλημα είναι ο καταναλωτής και το επίπεδο του χρέους με το οποίο έχει επιβαρυνθεί. Tα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν πως η αγορά εργασίας παραμένει αναιμική, και ενώ ο κόσμος τα θεωρεί όλα περασμένα, πιστεύω πως το 2004 θα μας αφυπνίσει με άσχημο τρόπο», είπε ο ίδιος. Στη διάρκεια των συναλλαγών οι δείκτες FTSE Eurotop 300 και DJ Euro Stoxx 50 εκτινάχθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα του έτους, αλλά στη συνέχεια έκλεισαν πτωτικά. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,31% και στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,35%. Στις 19.46 ώρα Eλλάδας, ο δείκτης XETRA DAX του Xρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης όχι μόνον είχε εκμηδενίσει τις απώλειές του, αλλά ενισχυόταν κατά 0, 23%.