You are here

ΥΠΟΙΚ Γαλλίας: Σχέδιο €7 δισεκ. για τη στήριξη της Air France-KLM

25/04/2020 09:37

Η γαλλική Κυβέρνηση θα στηρίξει την αεροπορική εταιρεία Air France/KLM με ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο δεν εξετάζει την πιθανότητα κρατικοποίησής της, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Λεμέρ διευκρίνισε ότι η βοήθεια θα δοθεί με τη μορφή δανείων: 4 δισεκ. τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση και άλλα 3 δισεκ. απευθείας από το κράτος.
 
"Πρέπει να σώσουμε την εθνική εταιρεία μας", είπε, χαρακτηρίζοντας "ιστορικό" αυτό το σχέδιο διάσωσης.
 
"Τα αεροσκάφη της Air France είναι καθηλωμένα στο έδαφος, για αυτό πρέπει να την στηρίξουμε", τόνισε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο όμιλος "θα γίνει η πιο φιλική προς το περιβάλλον αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη".
 
Ο Υπουργός είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται παράλληλα και ένα σχέδιο στήριξης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, ύψους περίπου 5 δισεκ. ευρώ.
 
Στο μεταξύ, η ολλανδική Κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει την KLM, τη θυγατρική του ομίλου Air France-KLM, με ποσό που θα φτάνει τα 2-4 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να ξεπεράσει την κρίση στην οποία περιήλθε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα.
 
"Η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 2-4 δισεκ. ευρώ", είπε ο Υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη,  διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες είναι ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας.
 
Πιθανότατα όμως θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό τραπεζικών δανείων και κρατικών εγγυήσεων.