You are here

Υποψήφια διάδοχος της Μέρκελ η Αναλένα Μπέρμποκ

20/04/2021 06:44

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Welt, η Aναλένα Μπέρμποκ είναι υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία, καθώς η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε το ποιος θα μετακομίσει στην Καγκελαρία σε περίπτωση εκλογικής νίκης. Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι η νεαρότερη υποψήφια Καγκελάριος που υπήρξε ποτέ.

Η Πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ θα ηγηθεί του κόμματός της ως υποψήφια Καγκελάριος στις βουλευτικές εκλογές. Το ομοσπονδιακό προεδρείο των Πρασίνων έχρισε την 40χρονη πολιτικό υποψήφια για το ύπατο αξίωμα, όπως ανακοίνωσε το κόμμα τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Παράλληλα, η Μπέρμποκ εμφανίστηκε μαζί με τον συμπρόεδρό της Ρόμπερτ Χάμπεκ ενώπιον του Τύπου και τότε ο Χάμπεκ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της συναδέλφου του.

«Έχουμε σαφή ιδέα για την Καγκελαρία για τη Γερμανία», δήλωσε η Μπέρμποκ στην πρώτη της ομιλία ως υποψήφια. Η απόφαση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε συνέδριο του κόμματος στις 11-13 Ιουνίου. Η συμφωνία των μελών θεωρείται σίγουρη. Οι εθνικές βουλευτικές εκλογές θα λάβουν χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για το κόμμα – «αν τα πάμε καλά, θα ανοίξει και για τη χώρα». Πρέπει να υπάρξει θάρρος για αλλαγές. «Η προστασία του κλίματος είναι καθήκον της εποχής μας». Αυτό θα είναι το μέτρο μιας νέας διακυβέρνησης.

Με την απόφαση τερματίζονται οι εικασίες που κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες. Το κόμμα άφησε την αποσαφήνιση του ζητήματος της υποψηφιότητας για την Καγκελαρία στους δύο Προέδρους του, την Μπέρμποκ και τον Χάμπεκ, που συνεννοήθηκαν αθόρυβα μεταξύ τους.

Οι Πράσινοι αποφάσισαν για υποψήφιο για την Καγκελαρία λόγω των υψηλών μετά το 2018 ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Αυτή τη στιγμή με περισσότερο από 20% αποτελούν τη δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη μετά τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ προηγούνται του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η Μπέρμποκ στις 20ές εθνικές εκλογές μετά το 1949 θα είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα μετά την Άγκελα Μέρκελ, που θα είναι υποψήφια για το ύπατο κυβερνητικό αξίωμα. Κανένας από τους έως τώρα υποψήφιους για την Καγκελαρία δεν ήταν νεότερός της.

Η Mπέρμποκ θα αντιμετωπίσει στις εκλογές δύο άντρες: Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έχει χρίσει υποψήφιο τον Υπουργό Οικονομικών και Αντικαγκελάριο,Όλαφ Σολτς ενώ η Ένωση πρέπει να αποφασίσει μεταξύ των Προέδρων των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, Άρμιν Λάσετ και Mάρκους Σέντερ.

Aντίθετα με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές, το κόμμα των Πρασίνων δεν είχε διαμάχες ούτε μεγάλες δημόσιες συζητήσεις για το χρίσμα του υποψηφίου. Γι’ αυτό και τον Ιούνιο αναμένεται μεγάλη συναίνεση.

Η Μπέρμποκ μεγάλωσε κοντά στο Ανόβερο και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνές Δίκαιο στη Γερμανία και το Λονδίνο. Γρήγορα έκανε καριέρα στους Πράσινους η μητέρα δύο κοριτσιών, μπαίνοντας στο προεδρείο των Ευρωπαίων Πρασίνων το 2009 και ως πρόεδρος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Το 2013 εισήλθε στην Ομοσπονδιακή Βουλή και το 2018 αναδείχθηκε Ομοσπονδιακή Πρόεδρος των Πρασίνων μαζί με τον Χάμπεκ.

ΚΥΠΕ