You are here

Υποψήφια για το ΔΣ της ΕΚΤ την οικονομολόγο Ιζαμπέλ Σνάμπελ

24/10/2019 06:56

Η γερμανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ως υποψήφια για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την οικονομολόγο Ιζαμπέλ Σνάμπελ, αντικαθιστώντας το προηγούμενο μέλος της Γερμανίας στο ΔΣ που παραιτήθηκε.
 
Σε συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ενέκρινε την σχετική πρόταση του Υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Όπως και άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης της Γαλλίας και της Ιταλίας, η Γερμανία κατέχει παραδοσιακά μία από τις έδρες στο Συμβούλιο της ΕΚΤ που απαρτίζεται από έξι άτομα.
 
Ωστόσο, η Sabine Lautenschlaeger παραιτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα, που είχε ως στόχο να αυξήσει τα μέτρα ενίσχυσης της Ευρωζώνης, που αποτελούσε την τελευταία σημαντική κίνηση του ΔΣ υπό την καθοδήγηση του απερχόμενου Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
 
Τώρα θα εναπόκειται στους αρχηγούς των Κυβερνήσεων να επιβεβαιώσουν το διορισμό της Σνάμπελ στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
 
Η Σνάμπελ, 48 ετών, είναι καθηγήτρια που ειδικεύεται στους ρυθμιστικούς κανόνες των τραπεζών και στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, έχοντας σπουδάσει προηγουμένως στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης του Παρισιού.

Από το 2014, η Σνάμπελ είναι η μόνη γυναίκα μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τη γερμανική Κυβέρνηση. Εάν εγκριθεί ο διορισμός της, θα είναι μία από τις δύο γυναίκες στο εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, παράλληλα με την νέα Πρόεδρο του Κριστίν Λαγκάρντ.

ΚΥΠΕ