You are here

Υποτονικό ξεκίνημα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

04/05/2022 11:45

Υποτονικό ήταν το κλίμα σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών και την επικείμενη απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) για την πολιτική της, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τη μεγαλύτερή της αύξηση επιτοκίων από το 2000 για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ήταν αμετάβλητος στις 10:13 ώρα Κύπρου.

Η μετοχή της Volkswagen, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, σημείωσε άνοδο 2,3% αφού η εταιρία επαναβεβαίωσε τις ετήσιες προβλέψεις της καθώς το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής της βοήθησε να αντισταθμιστούν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ρούβλι εκτινάχθηκε την Τετάρτη σε περίπου υψηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου και του ευρώ, διατηρώντας την υποστήριξη των ισχυρών κεφαλαιακών ελέγχων καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Στις 10:21 ώρα Κύπρου, το ρούβλι ήταν 0,7% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στα 70,49, αφού άγγιξε το 68,6250 το πρωί, το ισχυρότερο από τον Ιούνιο του 2020.

Είχε κερδίσει 1,2% για να διαπραγματευτεί στα 73,84 έναντι του ευρώ, φτάνοντας νωρίτερα στο 72,00, το ισχυρότερο σημείο του από τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι κινήσεις στις ρωσικές αγορές επηρεάζονται από το ότι το ρούβλι υποστηρίζεται από τα capital controls, ενώ οι μετοχές τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων και στους ξένους επενδυτές απαγορεύεται να εγκαταλείψουν μετοχές σε ρωσικές εταιρείες χωρίς άδεια.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά διερωτώνται εάν η τρέχουσα τιμή είναι διατηρήσιμη υπό το πρίσμα των περιορισμών, αφού το ρούβλι βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό στις αρχές Μαρτίου καθώς τα δυτικά έθνη χτύπησαν τη Μόσχα και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα με κυρώσεις χωρίς προηγούμενο.

Η πληρωμή ομολόγων της Ρωσίας την τελευταία στιγμή σε δολάρια την Παρασκευή, μια προφανής στροφή για να αποφύγει τη χρεοκοπία αφού προηγουμένως είχε πει ότι θα πληρώσει μόνο σε ρούβλια, βοήθησε να εκτονωθεί κάποια πίεση στα περιουσιακά της στοιχεία.

Οι μετοχές της Sberbank σημείωσαν άνοδο 0,3% αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απομάκρυνση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας και δύο άλλων από το διεθνές σύστημα συναλλαγών και μηνυμάτων SWIFT, ως ένα ακόμη πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές της Veles Capital είπαν ότι οι κυρώσεις στις τράπεζες ήταν δυσάρεστες για τον κλάδο, αλλά όχι κρίσιμες.

Ο δείκτης RTS σε δολάριο ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 1.094,8 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι υποχώρησε κατά 0,2% στις 2.439,2 μονάδες.

ΚΥΠΕ