You are here

Υποβάθμιση και αρνητικές προοπτικές για Thomas Cook

16/07/2019 19:39

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση του βρετανικού τουριστικού οργανισμού Thomas Cook διατηρώντας αρνητικό ορίζοντα προοπτικών για την εταιρεία που βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης.

Η αξιολόγηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Moody’s, αντανακλά ανακοίνωση της εταιρείας ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Fosun Tourism Group και θυγατρικές της και με τους βασικούς δανειστές της Thomas Cook, για την παραχώρηση ένεσης χρηματοδότησης ύψους £750 εκ. αντίστοιχα και για την ανταλλαγή σημαντικού μέρους του υφιστάμενου χρέους της εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο.

Η προτεινόμενη συναλλαγή, σύμφωνα με τους Moody’s καθιστά χρεωκοπία με βάση τους ορισμούς που χρησιμοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.

Οι Moody’s αναφέρουν ότι η προτεινόμενη αναδιάρθρωση και ένεση νέων κεφαλαίων απαιτείται ως αποτέλεσμα περιορισμών σε σχέση με τη ρευστότητα και της αποτυχίας επίτευξης πώλησης του τμήματος αερομεταφορών, προς ενίσχυση της ρευστότητας.

Η Thomas Cook είχε ανακοινώσει σημαντική αύξηση ζημιών για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2018.

Για τους έξι μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019, οι απώλειες προ φόρων είχαν ανέλθει στο £1,45 δισ. ($1,86 δισσε σύγκριση με ζημία ύψους £303 εκ. το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2018.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είχε οδηγήσει τον περασμένο Μάιο σε ελεύθερη πτώση τη μετοχή της εταιρείας που αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς στην Κύπρο, καθώς μεταφέρει περίπου το 7% των τουριστικών αφίξεων του νησιού ετησίως.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υφυπουργείου τουρισμού, εκτιμάται ότι η εταιρεία μεταφέρει περίπου γύρω στις 270 χιλ. τουρίστες στην Κύπρο, κάθε χρόνο.

Αδυναμίες ρευστότητας, εκροές και απομειώσεις

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε χθες την εταιρική αξιολόγηση (CFR – corporate family rating) του οργανισμού, την πιθανότητα αξιολόγησης χρεοκοπίας (PDR – probability of default rating), καθώς επίσης την αξιολόγηση μη εξασφαλισμένων χρεογράφων του οργανισμού ύψους £750 εκ. που λήγουν το 2022 και μη εξασφαλισμένων χρεογράφων £400 εκ. που λήγουν το 2023, διατηρώντας αρνητικές προοπτικές.

Η αξιολόγηση όπως αναφέρεται, αντανακλά την αδύναμη θέση ρευστότητας της εταιρείας με μεγάλες εποχικές εκροές κεφαλαίου κάθε χειμερινή περίοδο, την αδύναμη θέση διαπραγμάτευσης το οικονομικό έτος 2018 που έληξε το Σεπτέμβριο του 2018 και το έτος 2019 μέχρι σήμερα, τις κρατήσεις και τις πιέσεις περιθωρίου που αναμένονται το καλοκαίρι του 2019, καθώς επίσης, τη συνέχιση εκροών ρευστότητας που αναμένεται το 2019 και τις προσδοκίες για σημαντικές απομειώσεις σε ότι αφορά το υφιστάμενο χρέος της εταιρείας.

Προστίθεται ότι αντανακλά επίσης, το μέγεθος του οργανισμού ως η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική επιχείρηση της Ευρώπης, την διαφοροποίηση σε ότι αφορά το προσφερόμενο προϊόν και την περιφερειακή παρουσία, καθώς και τις ευνοϊκές μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς ταξιδιών.

Οι αρνητικές προοπτικές του οίκου βασίζονται στην προσδοκία ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ισολογισμού της εταιρείας και σημαντικών απομειώσεων  χρέους καθώς και στην εκτίμηση ότι η θέση διαπραγμάτευσης θα συνεχίσει να επιδεινώνεται το 2019 ενισχύοντας στις πιέσεις.

Ο οίκος εκφράζει την προσδοκία ότι η αναδιάρθρωση θα περιλαμβάνει τον διαχωρισμό του τμήματος αερομεταφορών και του τμήματος τουριστικού πρακτορείου, ώστε να επιτραπεί σε ευρωπαίους επενδυτές να διατηρήσουν πλειοψηφική ιδιοκτησία της αεροπορικής εταιρείας, κάτι που όπως σημειώνεται, αποτελεί ρυθμιστική απαίτηση.

Η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική επιχείρηση της Ευρώπης μετά την TUI AG κατέχοντας σημαντική θέση στις βασικές αγορές εξερχόμενου τουρισμού της Γερμανίας, του Ην. Βασιλείου και των χωρών της βόρειας Ευρώπης. Το τμήμα αερομεταφορών της εταιρείας με στόλο 100 αεροσκαφών εξυπηρετεί πέραν των 20 εκ. πελατών και είναι η τρίτη μεγαλύτερη αερογραμμή της Ευρώπης. Το 2018 ο όμιλος κατέγραψε έσοδα £9,6 δις.

Της Μαρίας Χαμπή