You are here

Υπουργικό στο Λονδίνο για την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού

18/05/2021 11:57

Με θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της διασποράς της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού συνέρχεται σήμερα στο Λονδίνο το βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η συνεδρίαση έρχεται μετά από την ανακοίνωση πως σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον ανιχνευθεί 2.323 κρούσματα του ινδικού στελέχους B.1.617.2. με το επίκεντρο στη ΒΔ Αγγλία, συγκεκριμένα στο Μπόλτον και στο Μπλάκμπερν.

Στις πόλεις αυτές το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πλέον το κυρίαρχο, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως λόγω της ικανότητας ταχύτατης μετάδοσης η μετάλλαξη θα γίνει σύντομα κυρίαρχη σε όλη τη χώρα.

Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν πως έχουν μειωθεί σημαντικά πλέον οι πιθανότητες πλήρους άρσης των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στις 21 Ιουνίου, όπως ορίζει το τελευταίο βήμα του οδικού χάρτη της κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον απέσυρε την κυβερνητική δέσμευση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα η εξέταση της πιθανότητας άρσης υποχρέωσης τήρησης αποστάσεων σε δημόσιους χώρους από τις 21 Ιουνίου.

Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που επιβεβαίωσε αναφορές ότι η επιβολή τοπικών lockdown έχει επανέλθει ως επιλογή στο τραπέζι των συζητήσεων, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που τέτοιου είδους απαγορευτικά εφαρμόστηκαν το φθινόπωρο και το χειμώνα είχαν σχετικά μικρή επιτυχία.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα σε αυτό το στάδιο», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός, αν και πρόσθεσε ότι η προτίμηση της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον και πολλοί Υπουργοί του απευθύνουν τις τελευταίες ημέρες συνεχείς εκκλήσεις σε όλους τους πολίτες που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια και δεν έχουν ακόμα προσέλθει να εμβολιαστούν να το κάνουν. Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι οι πολίτες που νοσηλεύονται στο Μπόλτον έχοντας προσβληθεί από την μετάλλαξη είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστούν αλλά δεν το έκαναν.

Η ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη όντως έχει οδηγήσει σε αύξηση των εμβολιασμών στο Μπόλτον και στο Μπλάκμπερν. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Politico πως πολίτες διστακτικοί να κάνουν το εμβόλιο το προηγούμενο διάστημα πλέον σπεύδουν «κατά ορδές».

Οι τοπικοί Βουλευτές και οι αυτοδιοικητικές αρχές ζητούν να επιτραπεί η χορήγηση εμβολίων σε όλους τους ενήλικους κατοίκους των περιοχών τους.

Το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα επεκτείνεται από σήμερα στους ηλικίας 37 ετών και από αύριο στους 36 ετών.

ΚΥΠΕ