You are here

Υψηλό το «κόστος» των διοδίων για τη Deutsche Τelekom

11/03/2004 11:49
Ζημιογόνο έκλεισε το τέταρτο τρίμηνο του 2003, της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της Ευρώπης Deutsche Τelekom, απογοητεύοντας την αγορά. Αιτία, το κόστος κάλυψης ενός προβληματικού συστήματος διοδίων για φορτηγά που ανέπτυξε με DaimlerChrysler ΑG, το οποίο στοίχισε 442 εκατ. ευρώ.

Η Τoll Collect GmbΗ δημιουργήθηκε μεταξύ της Deutsche Τelekom και της DaimlerChrysler για τη δημιουργία δορυφορικού συστήματος συγκέντρωσης διοδίων από τα φορτηγά που χρησιμοποιούν τις εθνικές οδούς της Γερμανίας. Το εν λόγω πρόγραμμα δεν αποδείχθηκε λειτουργικό και απέτυχε. Η DaimlerChrysler, η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, έχασε 250 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της στην Τoll Collect.

Οι καθαρές ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο διευρύνθηκαν στα 364 εκατ. ευρώ (450,4 εκατ. δολ.), συγκριτικά με τις ζημίες ύψους 77 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μικρή αλλαγή, καθώς διαμορφώθηκε στα 14,5 δισ. ευρώ κατά το εξεταζόμενο διάστημα.

Μέχρι το τέλος του 2003, τα χρέη της εταιρείας μειώθηκαν στα 46,6 δισ. ευρώ, από 61,1 δισ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος.

Έσοδα Συνολικά για τη χρήση 2003, η Deutsche Τelekom παρουσίασε καθαρά έσοδα ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2003 είναι το πρώτο έτος που παρουσιάζει κέρδη από το 2000. Το 2002 είχε εμφανίσει ζημίες «ρεκόρ» ύψους 24,6 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Deutsche Τelekom δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2003. Επεσήμανε, όμως, ότι η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα από τον επόμενο χρόνο. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών συμπεριλαμβανομένης της France Τelecom και της Royal ΚΡΝ ΝV έχουν ήδη ξεκινήσει τη διανομή μερίσματος, καθώς η κερδοφορία στην εν λόγω βιομηχανία έχει αυξηθεί, ενώ παράλληλα ο δανεισμός έχει μειωθεί. Η Deutsche Τelekom εκτιμά ότι στο σύνολο του τρέχοντος έτους θα παρουσιάσει κέρδη τα οποία θα φθάσουν τουλάχιστον στα 19,2 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο.