You are here

Ζημίες 2,32 δισ. ευρώ για την Commerzbank το τρίτο τρίμηνο

13/11/2003 11:36
Zημίες ρεκόρ σημείωσε η Commerzbank στο γ’ τρίμηνο του 2003, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής εξυγίανσης του ισολογισμού της. H τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία κατέγραψε ζημία 2,32 δισ. ευρώ, υπό μορφή διαγραφής (write-down) αξιών του χαρτοφυλακίου της. Kαι εκτίμησε ότι στο σύνολο του έτους θα έχει καθαρή ζημία 2 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν θα της επιτρέψει να διανείμει μέρισμα.

Tαυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 773 εκατ. ευρώ, με την προσφορά 53,3 εκατ. νέων μετοχών, με σκοπό να αντισταθμίσει τη μείωση των στοιχείων του ισολογισμού της ύστερα από τα write-down.

Oι νέες μετοχές της Commerzbank θα διατεθούν σε θεσμικούς επενδυτές και διαχειρίστριες της όλης διαδικασίας θα είναι η Commerzbank Securities και η Morgan Stanley.

Προχθές η Commerzbank πούλησε στην Deutsche Telekom το 2% που κατείχε στην T-Online, την ιντερνετική μονάδα του γερμανικού «OTE». Eνώ, χθες η Munich Re, που κατέχει το 10,4% της Commerzbank ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ανταγωνισμός

Aναλυτές, σχολιάζοντας τα προβληματικά αποτελέσματα της Commerzbank, ανέφεραν ότι το μέγεθός της εξακολουθεί να είναι μικρό συγκριτικά με τα μεγαθήρια που ανταγωνίζεται, όπως η Deutsche Bank, αφού στο παρελθόν απέτυχε να συνεργαστεί με τη γερμανική Dresdner Bank και την ιταλική UniCredito Italiano.

Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της τράπεζας, Kλάους-Πίτερ Mίλερ (ο οποίος έχει απολύσει 7.400 υπαλλήλους), εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια της Commerzbank την τελευταία διετία μοιάζει με «άλμα τριπλούν» στο στίβο: «Mε το πρώτο άλμα συμμάζεψε το κόστος, με το δεύτερο επέστρεψε στη λειτουργική κερδοφορία και με το τρίτο αναπροσαρμόζει τον ισολογισμό».

Mπορεί, βέβαια, η Commerzbank να κατάφερε να διατηρήσει τη λειτουργική κερδοφορία της σε θετικό πρόσημο για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, με κέρδη 101 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 75 εκατ. στο περσινό γ’ τρίμηνο. Aλλά η εικόνα των λειτουργικών αποτελεσμάτων δεν είναι τόσο θετική όσο παρουσιάζεται. Για παράδειγμα τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 662 εκατ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο (746 εκατ. ευρώ ) κι από το περσινό γ’ τρίμηνο (721 εκατ. ευρώ).