You are here

Ζητούν πανευρωπαϊκό σήμα για χρηματοοικονομικούς συμβούλους

07/07/2022 17:21

Την σκοπιμότητα δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού σήματος για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, εξέτασε στη πρώτη από τις δύο αξιολογήσεις της η Επιτροπή Κεφαλαιαγορών της ΕΕ στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της επιτροπής για την Ένωση Κεφαλαιαγορών 2020.

Οι δύο εκθέσεις αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας των χρηματοοικονομικών συμβούλων και την παραπομπή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εναλλακτικούς παρόχους χρηματοδότησης.

Στην πρώτη έκθεση, αναφέρεται ακόμη πως παρά τις απαιτήσεις που θεσπίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα προσόντα των χρηματοοικονομικών συμβούλων συνεχίζουν να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, ανάμεσα στα κράτη – μέλη.

Για αυτό η επιτροπή, κατέληξε πως ένα πανευρωπαϊκό σήμα δεν διασφαλίζει την επιτυχής υιοθέτηση του, ενώ το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας του πιθανώς να είναι ψηλό.

Στην δεύτερη έκθεση εξετάστηκε ο τρόπος παραπομπής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εναλλακτικούς παρόχους χρηματοδότησης, αναλύοντας ένα πιθανό σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στο οποίο οι τράπεζες που αρνούνται την πίστωση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να τις ανακατευθύνουν σε παρόχους εναλλακτικής χρηματοδότησης.

Η έκθεση καταλήγει, πως ένα τέτοιο σύστημα, με βάση το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης (ESAP) θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα.

Στόχος της ένωσης, υπενθυμίζεται στην έκθεση, είναι η ροή χρημάτων, επενδύσεων και αποταμιεύσεων στην ΕΕ, ώστε να επωφελούνται οι καταναλωτές, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις.