You are here

Ζ.Κ.Γιούνκερ: Ιστορικό λάθος η αποτυχία Συνόδου να πάρει απόφαση για διεύρυνση

18/10/2019 16:58

Ως “λάθος” μερικών “Κρατών Μελών” που “δεν ήταν έτοιμα”, τη στιγμή που η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιθυμούσε τη διεύρυνση της ΕΕ με την απόδοση ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των συζητήσεων των Κρατών Μελών κατά το χθεσινοβραδινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μέρας της Συνόδου, ο Ντ.Τουσκ, παρουσιάζοντας τη σχετική απόφαση τόνισε ότι “οι ηγέτες συζήτησαν”, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.

Σημείωσε μάλιστα ότι αποφασίστηκε όπως οι ηγέτες επανέλθουν στο ζήτημα τον Μάιο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ.

Ο Ντ.Τουσκ ξεκαθάρισε, απευθυνόμενος στις δύο υποψήφιες χώρες ότι ήταν αμφότερες έτοιμες για απόδοση ημερομηνίας, αλλά “κάποια Κράτη Μέλη δεν ήταν έτοιμα”, καλώντας τους “Μακεδόνες και Αλβανούς φίλους μας” , “να μην το βάλουν κάτω”, εξηγώντας ότι η ΕΕ “είναι πολύπλοκος οργανισμός” και λαμβάνει αποφάσεις “αργά”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για ιστορικό λάθος, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε για μια “κακή εξέλιξη για την Ελλάδα” καθώς το κύριο όπλο της χώρας ήταν πάντα η σύνδεση των εθνικών επιδιώξεων και των διμερών ζητημάτων με την ευρωπαϊκή προοπτική.