You are here

Ζ.Κ.Γιούνκερ και Κλάους Γιοχάννις στέλνουν μήνυμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

11/01/2019 16:42

Το μήνυμα ότι η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορούν να απολέσουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική και πως όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στη διαδικασία της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, πρέπει να “πράξουν αυτό που τους καλεί η ιστορία να κάνουν”, έστειλε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, μιλώντας στον Τύπο στο Βουκουρέστι, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων και της Ρουμανικής Κυβέρνησης.


Συγκεκριμένα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και την Ελλάδα σε σχέση με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, σχετικά με το ενδεχόμενο αποτυχίας και την  κατάρρευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής, ο Πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε "σε ότι αφορά αυτή την ιστορία του `όχι` σχετικά με την  ΠΓΔ είμαι εντυπωσιασμένος από τις θαρραλέες κινήσεις των δύο πρωθυπουργών” για την επίτευξη της συμφωνίας και κάλεσε όλους τους παράγοντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να “πράξουν αυτό επιτάσσει η ευθύνη έναντι της Ιστορίας”. "Ελπίζω να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η υπόθεση εντός του προβλεπόμενου χρόνου", σημείωσε. "Ενθαρρύνω τις δύο κυβερνήσεις, τα δύο κοινοβούλια να πράξουν αυτό που η ιστορία απαιτεί", κατέληξε. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Βένρερ Γιοχάνις τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή γειτονία και “είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η περιοχή πρέπει να είναι μαζί μας”, ξεκαθαρίζοντας ότι γρήγορη πρόοδος πρέπει να επιτευχθεί.

Κοινή συνεδρίαση Ρουμανικής Κυβέρνησης και Κολεγίου των Επιτρόπων:

O Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Βένρερ Γιοχάνις και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ απευθύνθηκαν στον Τύπο στο Βουκουρέστι, μετά την καθιερωμένη κοινή συνεδρίαση της κυβέρνησης της Ρουμανίας και του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπως προβλέπεται κατά την έναρξη κάθε εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου των Κρατών Μελών.

Οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης θα βρεθούν στο επίκεντρο της προεδρίας με αποκορύφωμα τη σύνοδο της 9ης Μαίου στο Σϊμπιου της Ρουμανίας, όπου αναμένεται να τεθούν οι προτεραιότητες για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Η σύνοδος των 27 στο Σίμπιου θα υιοθετήσει μια σχετική πολιτική διακήρυξη.

Τo Brexit αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας, υπό το πρίσμα της διατήρησης της ενότητας των 27, γύρω από τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Η προεδρία έχει άλλωστε να παίξει επιτελικό ρόλο στην υλοποίηση στην πράξη της "τακτικής" αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, κάτι που επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Γιοχάνις. Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε το σενάρια εξόδου χωρίς συμφωνία "καταστροφικό" και για τους δύο, αλλά κυρίως για το ΗΒ,

Κατά την κοινή συνεδρίαση Κολεγίου και ρουμανικής κυβέρνησης ο Ζ.Κ.Γιούνκερ πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή της πορείας της Ρουμανίας από την σοβιετική εποχή ως την πλήρη ένταξη στην ΕΕ το 2007. Αναφέρθηκε στις δημοκρατικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην προεδρία, έκανε τέλος ιδιαίτερη μνεία στα αναμενόμενα από την προεδρία αποτελέσματα, προ των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου.