You are here

ΠτΔ: Πρόκληση για την Κύπρο το μεταναστευτικό

23/04/2015 22:53
Λόγω του ότι μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται υπό κατοχή αλλά και λόγω της ασταθούς κατάστασης στη γειτονική Συρία, το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για την Κύπρο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα τις μεταναστευτικές πιέσεις στη Μεσόγειο.

Αφού σημείωσε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας συνεπάγεται και περιορισμένη δυνατότητα συνεισφοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε μορφή εμπειρογνωμοσύνης καθώς και προσωπικό προς αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων στον Λίβανο το 2006 - πρόσθεσε - η Κύπρος σε μια ανθρωπιστικής μορφής επιχείρηση, αποτέλεσε αποτελεσματικό κέντρο για τη μεταφορά αμάχων από τον Λίβανο. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κύπρος παραμένει έτοιμη να προσφέρει βοήθεια σε όποιο κράτος μέλος το έχει ανάγκη, κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την κυπριακή οικονομία.