You are here

Κάλεσμα στην ΤΑ για ενσωμάτωση ξένων

18/05/2015 12:03
Το υπουργείο εσωτερικών καλεί τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να μετέχουν ενεργά σε ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ως στόχο την ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών στην κυπριακή κοινωνία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μονάδας ευρωπαϊκών ταμείων του υπουργείου εσωτερικών Κωνσταντίνος Κυπριανού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου εσωτερικών ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε σε σεμινάριο για το θέμα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο δημοτικό μέγαρο Γεροσκήπου, «αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στον ρόλο των ταμείων αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι αποτελούν ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Αναφορικά με τη δράση που υλοποιεί ο δήμος Γεροσκήπου με τους εταίρους του, είπε ότι στόχος είναι η συνέχιση της ενεργούς συμμετοχής και δραστηριοποίησης των τοπικών αρχών στη διαδικασία ενσωμάτωσης των υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) στην κυπριακή κοινωνία».

Η προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, θα έχει συνέχεια μέσα από τη νέα δημοσιονομική περίοδο 2014 – 2020, η οποία», όπως είπε, «αποτελεί μια πρόκληση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών με πιο ορθολογιστικό τρόπο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει συνολικό προϋπολογισμό για τις εσωτερικές υποθέσεις ύψους €10,7 δισ. στα κράτη μέλη. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 40% σε σύγκριση με τον συνολικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013».

Η νέα προγραμματική περίοδος, διευκρίνισε, θα αποτελείται από δυο ταμεία: Το ταμείο ασύλου, ένταξης και μετανάστευσης και το ταμείο εσωτερικής ασφάλειας.

«Κάλεσε δε τους φορείς να μετέχουν ενεργά, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα ταμεία στην κοινωνία της Κύπρου εναπόκειται κύρια στους ίδιους», αναφέρεται.

Στη δική της ομιλία της με θέμα τις πολιτικές μετανάστευσης στην Κύπρο και την ΕΕ, η υπεύθυνη διεύθυνσης μετανάστευσης στο υπουργείο εσωτερικών Νατάσα Οικονόμου εστίασε στο μέγεθος που έχει αποκτήσει η μετανάστευση σήμερα στην Ευρώπη.

Το 2014 ο αριθμός των μεταναστών που αφίχθηκαν στην Ευρώπη έφτασε τους 218.000, τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των αφίξεων που καταχωρήθηκαν το 2011, είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το 2015.

Η Κύπρος, ανέφερε, «ως μεσογειακό κράτος και ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, επηρεάζεται άμεσα από τις μεταναστευτικές ροές, δεχόμενη κατά διαστήματα πιέσεις στο σύστημα ασύλου». Έδωσε το παράδειγμα του περιστατικού διάσωσης 336 σύριων, στις 25 Σεπτεμβρίου 2014.

Προτεραιότητα του ΥΠΕΣ, είπε, «είναι η πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτων όσων χρειάζονται διεθνή προστασία και παράλληλα η αντιμετώπιση των καταχρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση ανέφερε ότι «βασική παράμετρος των στόχων μας είναι ο επαναπροσδιορισμός των αναγκών της αγοράς εργασίας για εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες».

Πρόσθεσε επίσης ότι «ψηλά στις προτεραιότητές μας βρίσκεται η ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία».

Η κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην παράνομη μετανάστευση και στις προσπάθειες για πάταξη του φαινομένου, καθώς και στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις επιστροφές, με έμφαση στις εθελούσιες επιστροφές.