You are here

Πυλώνας ανάπτυξης η διαχείριση αποβλήτων

02/12/2014 15:44
Οι υψηλοί στόχοι που σήμερα συζητούνται στην ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης και να μας βγάλουν από πολλά αδιέξοδα, ανέφερε σήμερα ο υπουργός γεωργίας, φυσικών πόρων και περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σε ομιλία του στο πλαίσιο της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου του με το ΤΕΠΑΚ.

Ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στην ανάγκη μετάβασης προς μια πράσινη, κυκλική οικονομία, «απαλλαγμένη από ρύπους αερίων του θερμοκηπίου, που μπορεί να μας βγάλει από πολλά αδιέξοδα», υποδεικνύοντας ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες, επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ την προώθηση νέων καινοτόμων μέτρων και πολιτικών που να στηρίζουν την ανάπτυξη, την επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων και την αύξηση της παραγωγής, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητα των πόρων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Για ν` ανταποκριθούμε στις σημερινές αυτές προκλήσεις, συνέχισε, απαιτείται η διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας και παράλληλα, απαιτείται αλλαγή των πρακτικών παραγωγής και κατανάλωσης.

Ο υπουργός γεωργίας υπογράμμισε πως, ο στόχος που έχει τεθεί για μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία που να προάγει την πράσινη ανάπτυξη, στηρίζεται σε δράσεις προώθησης της αποδοτικής χρήσης των πόρων, μέσω της ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τήρησης της ιεράρχησης των αποβλήτων και της σταδιακά αυξανόμενης επαναχρησιμοποίησης τους, της υιοθέτησης νέων περιβαλλοντικά φιλικότερων τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και της προώθησης στην αγορά πράσινων προϊόντων και τεχνολογιών.

Είπε, ακόμη, πως η έρευνα είναι παράγοντας πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση, προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες αυτού του δυναμικού και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα των πράσινων τεχνολογιών, «η ανάπτυξη και προώθηση των οποίων θ` αποτελέσει το κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης της κυβέρνησης έναντι των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων».

Οι υψηλοί στόχοι που σήμερα συζητά η ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, στον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, τόνισε, «αν τους αντιμετωπίσουμε σωστά και με ανοικτό πνεύμα τότε μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης και να μας βγάλουν από πολλά αδιέξοδα, γιατί είμαστε πολύ πίσω σε αυτούς τους τομείς», ενώ υπέδειξε ότι «είναι ντροπή για ένα νησί το οποίο έχει ηλιοφάνεια 360 μέρες το χρόνο, να έχει διείσδυση των ΑΠΕ μόλις 7-8%».

«Αν αποφασίσουμε όλοι ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι το μέλλον σε αυτόν τον τόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε περιφερειακή ανάπτυξη, νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις στηρίξουμε, αφού σήμερα έχουν αδρανήσει ενώ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας υγιούς οικονομίας», είπε ο Νίκος Κουγιάλης, σημειώνοντας πως, «ταυτόχρονα μπορούμε να δημιουργήσουμε πράσινες θέσεις εργασίας που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την ανεργία ανάμεσα στους νέους που βρίσκεται σε ανησυχητικά ψηλά επίπεδα».

Αναφερόμενος στη γεωργία, ο κ. Κουγιάλης είπε πως μεγάλος στόχος του υπουργείου είναι η προώθηση μιας «κλιματικά έξυπνης γεωργίας», στην παραγωγική διαδικασία της οποίας θα ενταχθούν οι ΑΠΕ, τα έξυπνα συστήματα άρδευσης, η αξιοποίηση των όμβριων υδάτων, η πλήρη ένταξη του ανακυκλούμενου νερού στο υδατικό ισοζύγιο για άρδευση, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών μας και η προστασία των εδαφών από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Απευθυνόμενος προς την πρυτανεία, τη διοίκηση και τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, ο υπουργός γεωργίας εξέφρασε την πεποίθηση πως το πανεπιστήμιο μπορεί να συνεισφέρει θετικά σε όλα αυτά και να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο πράσινης και αποδοτικής οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η διεύρυνση της επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας, συμπλήρωσε, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και νέων τεχνολογιών σε θέματα περιβάλλοντος και γεωργίας, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι θα παρέχει ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής, "που είναι το ζητούμε σε αυτόν τον τόπο».

«Μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο προώθησης της στοχευόμενης πολικής της κυβέρνησης για να στηρίξει και να διαδώσει τα πράσινα επαγγέλματα, την ανάπτυξη των πράσινων δεξιοτήτων και του αναγκαίου γνωσιολογικού υπόβαθρου που απαιτείται», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Κουγιάλης είπε ακόμη πως προσβλέπει μέσα από αυτή τη συνεργασία, στην ενίσχυση της ανταλλαγής και διάχυσης πληροφοριών και τεχνογνωσίας για επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και υπέδειξε πως το πρωτόκολλο συνεργασίας αποτελεί την αρχή μιας αμοιβαίας προσπάθειας για αλλαγή και διασφάλιση της αειφορίας της οικονομίας μας, της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος μας, για τις σημερινές και μελλοντικές γενεές.