You are here

ΕΕ: Δεν θα βάζουμε από την τζέπη...

25/10/2002 17:26
Χωρίς προβλήματα πλέον ο δρόμος για τη διεύρυνση μετά τη συμφωνία για περιορισμό των αγροτικών επιδοτήσεων

Ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο θεωρείται η απόφαση των 15 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το ύψος της συνεισφοράς των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, στους ιδίους πόρους της Κοινότητας δεν θα είναι μεγαλύτερο από το ποσό των εισπράξεων που θα έχουν από τα διάφορα κοινοτικά ταμεία. Έτσι, οι ανησυχίες της Λευκωσίας που προκάλεσε πρόταση που είχε υποβάλει παλαιότερα η Κομισιόν, με την οποία η Κύπρος θα συνεισέφερε κοντά στο μισό δις Ευρώ, τα πρώτα τρία έτη μετά την ένταξη και θα αντλούσε λιγότερα από τα μισά, εξανεμίστηκαν.

Σύμφωνα με το σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνεται σήμερα, οι «10» δεν μπορεί να είναι καθαροί συνεισφορείς στον κοινοτικό προϋπολογισμό στη διάρκεια της τριετίας 2004-2006 και για το λόγο αυτό θα προβλεφθεί ένας κοινοτικός μηχανισμός, ο οποίος θα εξασφαλίζει την αντιστάθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παλαιότερη πρόταση της Κομισιόν, μέρος της οποίας δημοσίευσε το Reuters, η Κύπρος καλείται να συνεισφέρει κοντά στο μισό δισεκατομμύριο Ευρώ τα πρώτα τρία έτη και θα αντλήσει λιγότερα από τα μισά. Σημειώνεται πάντως, και η πρόβλεψη τότε με τη δημοσίευση της πρότασης, του Επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας Γιώργου Βασιλείου ότι ήταν «εκτός πραγματικότητας» το δημοσίευμα. «Τα πρώτα χρόνια», είχε πει ο κ. Βασιλείου, «θα παίρνουμε περισσότερα από όσα θα δίνουμε».

Άνοιξε ο δρόμος για την διεύρυνση

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, που ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία της διεύρυνσης, βρίσκονται οι 15 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ. Όπως μεταδίδεται από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η συμφωνία Γερμανίας – Γαλλίας που φαίνεται να γίνεται αποδεκτή και από τους υπόλοιπους, για περιορισμό των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2007, άνοιξε το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2004.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Κοινότητας, εξήγησε ότι η σχετική συμφωνία επετεύχθη κατά το χθεσινό δείπνο των ηγετών των 15, ενώ Γερμανία – Βρετανία - Ολλανδία και Σουηδία, είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει η ΕΕ να επωμισθεί το κόστος της ένταξης των 10 νέων χωρών, μία από τις οποίες είναι η Κύπρος, εάν δεν περιορισθούν οι δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι "15" αναμένεται να δώσουν μια συνολική εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες στα εναπομείναντα Κεφάλαια, και κυρίως αυτό της Γεωργίας, έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, στο οποίο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη διεύρυνση.

Σύμφωνα με το σχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, τα βασικά σημεία των προωθούμενων αποφάσεων για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης, ειδικά όσον αφορά το γεωργικό τομέα, το ύψος των εισοδηματικών ενισχύσεων που θα λαμβάνουν τα 10 νέα μέλη, καθορίζεται το 2004 στο 25% του ποσού που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί των "15", το 2005 θα φτάσει το 30%, το 2006 το 35% και το 2007 το 40%. Στη συνέχεια θα αυξάνεται 10% ετησίως ώστε το 2013 οι παραγωγοί των νέων χωρών να λαμβάνουν το ίδιο ποσό με αυτό των σημερινών "15".

Οι γεωργικές δαπάνες στην ΕΕ των "25" θα παραμείνουν "παγωμένες" για την επταετία 2007-2013 στα επίπεδα του 2006.

Αναφορικά με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς τις υποψήφιες χώρες για την περίοδο 2004-2006 καθορίζονται σε 23 δις ευρώ, έναντι 25,5 που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σχετικά με την Κύπρο και υπό την προϋπόθεση επίλυσης του κυπριακού, θα καταρτισθεί ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στο κατεχόμενο μέρος του νησιού να καλύψει την απόσταση που το χωρίζει από τις ελεύθερες περιοχές. Το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί για την τριετία 2004-2006 ανέρχεται σε 206 εκ. ευρώ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη