You are here

Η κατάργηση του ΟΓΒ και οι £420 χιλ. επιδότησης

20/02/2004 17:40
Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την εξαγωγή 2000 αγελάδων - με δαπάνη μέχρι 416 χιλιάδων λιρών για να βοηθήσει τους αγελαδοτρόφους να σταθεροποιήσουν την παραγωγή γάλακτος μέσα στα πλαίσια της ποσόστωσης που ενέκρινε για την Κύπρο η ΕΕ. Σημειώνεται, πως η κυπριακή οικονομία ενισχύεται με ξένο συνάλλαγμα £11 εκ. περίπου από τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως χαλουμιού που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας επαναβεβαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να βοηθήσει τους αγελαδοτρόφους και τους παραγωγούς αγελαδινών προϊόντων μέσα στα πλαίσια που της επιτρέπει το κοινοτικό κεκτημένο και των οικονομικών της δυνατοτήτων ώστε αυτοί να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Σε χαιρετισμό του στην πρώτη συνέλευση της Ομάδας Παραγωγών που έχει συστήσει η Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων (Π.Ο.Α.) επεσήμανε ότι το μονοπωλιακό καθεστώς του ΟΓΒ που αφορά τον καθορισμό των τιμών, την εμπορία και τη διακίνηση του γάλακτος δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο και ως εκ τούτου επιβάλλεται η κατάργηση του πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Προσθέτοντας πως μέχρι την 1η Απριλίου 2004 που ο ΟΓΒ θα σταματήσει να εμπορεύεται και να διακινεί το γάλα, οι παραγωγοί θα πρέπει να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές και να είναι καθ΄ όλα έτοιμοι να αναλάβουν οι ίδιοι την εμπορία και διακίνηση του γάλακτος καθώς επίσης και την εμπορία του κρέατος.

Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει τους αγελαδοτρόφους και τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων ώστε αυτοί να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, σημειώνοντας ότι «η γαλακτοκομία της Κύπρου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας μας ο οποίος παρέχει απασχόληση και εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες και προσφέρει στον Κύπριο καταναλωτή και στους τουρίστες φρέσκο παστεριωμένο γάλα και μια μεγάλη ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων».

Κ.Κ.