You are here

Λογιστικά βιβλία και οι κύπριοι αγρότες από 1/5/2004

23/10/2003 11:27
Τι αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες στα πλαίσια του ΔΙΓΕΛΠ

Εις βάθος πληροφόρηση και ακριβή περιγραφή για το καθεστώς Φ.Π.Α. που ισχύει για τους αγρότες, τα προϊόντα που βαρύνονται με Φ.Π.Α. καθώς και για τον τρόπο επιστροφής του στους γεωργούς, ζήτησαν οι Βρυξέλλες από την Κύπρο, όπως και για τις υπό ένταξη χώρες.

Αυτό αποφασίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Δικτύου Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης (ΔΙΓΕΛΠ), μετά τη συνάντηση που είχε ομάδα εργασίας με εκπροσώπους των «10» στις 13 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Από τις υπό ένταξη χώρες ζητήθηκε η ετοιμασία σημειωμάτων το συντομότερο δυνατό στα οποία να δίνεται περιγραφή για α) το ΦΠΑ και συγκεκριμένα το καθεστώς που ισχύει για τους αγρότες, τα προϊόντα που βαρύνονται με Φ.Π.Α. καθώς και ο τρόπος επιστροφής στους γεωργούς, β) τις Επιδοτήσεις και ειδικά ο τρόπος παραχώρησης όλων των επιδοτήσεων που χορηγούνται στους αγρότες, είτε πρόκειται για Εθνικές επιδοτήσεις, ειδικά αγροπεριβαλλοντικά μέτρα ή επιδοτήσεις που προβλέπονται από το κοινοτικό κεκτημένο, και γ) για τις Ποσοστώσεις και πιο συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι ποσοστώσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στους δικαιούχους γεωργούς.

Επισημαίνεται πως η ΕΕ και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ΔΙΓΕΛΠ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ακρίβεια των πληροφοριών που θα αποστέλλονται στα πλαίσια της λειτουργίας του ΔΙΓΕΛΠ. Με επίσημη ανακοίνωση καλούνται όλοι οι γεωργοί, και ιδιαίτερα όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΔΙΓΕΛΠ από την 1η Ιανουαρίου 2004, όπως τηρούν αναλυτικά λογιστικά στοιχεία για τις δραστηριότητες στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Αναφορικά με τον ορισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης αυτός καθορίζεται επαρκώς στην κοινοτική νομοθεσία, ενώ για τις δραστηριότητες που θα πρέπει να καταγράφονται επικράτησε η άποψη ότι τυχόν δραστηριότητες που δε σχετίζονται άμεσα με τη γεωργία δεν πρέπει να καταγράφονται. Η θέση αυτή της ομάδας εργασίας δεν είναι η τελική.