You are here

£2 εκ. δαπάνες προσωπικού στο ΟΑΠ

01/03/2004 15:04
Στα γρανάζια του γνωστού δημοσιοϋπαλληλικού καθεστώτος έμπλεξε για τα καλά και ο ΟΑΠ, ένας υποτίθεται ανεξάρτητος ευρωπαϊκός θεσμός με συνολικό προϋπολογισμό για το 2004 £3,2 εκ., εκ των οποίων το 65% (£2 εκ.) θα καλύπτει τις δαπάνες προσωπικού. Όπως ελέχθη σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών στην παρουσία του επιτρόπου του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού με ιδιωτικά συμβόλαια ή συμβάσεις.

Όλο το προσωπικό του ΟΑΠ έχει καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου ενώ μέχρι την πρόσληψη αρχικά των 85 μονίμων υπαλλήλων στον οργανισμό εργάζονται αποσπασμένοι από άλλα τμήματα αρμοδίων υπουργείων, άλλα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ως έκτακτο προσωπικό.

Σε παρατήρηση του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία ότι η Βουλή μπορεί να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία ούτως ώστε να προσλαμβάνεται και προσωπικό με συμβάσεις ούτως ώστε αν δεν έχει ικανοποιητική απόδοση στη συνέχεια να απομακρύνεται, ο Επίτροπος του ΟΑΠ ανέφερε ότι αυτό εναπόκειται στη Βουλή. Ωστόσο, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σωτηρούλα Χαραλάμπους επεσήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει «γιατί υπάρχει και συνδικαλισμός».

Στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε σήμερα ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών μέσω του οποίου πλέον με την ένταξη της Κύπρου οι γεωργικές και αγροτικές ομάδες (π.χ. σιτοπαραγωγοί, πατατοπαραγωγοί) θα λαμβάνουν τις σχετικές επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω 57 κοινοτικών προγραμμάτων. Οι κρατικές επιδοτήσεις έχουν τερματιστεί και ο ΟΑΠ μέσω αναδόχων που θα είναι ανεξάρτητες παραγωγικές οργανώσεις (π.χ. γαλακτοκομικός σύνδεσμος) θα λαμβάνουν τις επιδοτήσεις τους.

Σύμφωνα με την πρακτική που συμφωνήθηκε με την ΕΕ για τις 10 υπό ένταξη χώρες κατά το τρέχον έτος, η επιδότηση από την ΕΕ θα αφορά το 25% ενώ το υπόλοιπο 75% θα προέρχεται από κρατικές δαπάνες, ποσοστό που σταδιακά θα αλλάζει με αύξηση του ποσοστού που η ΕΕ θα επιχορηγεί και το οποίο μέχρι το 2013 θα καλύπτεται εντελώς από την ΕΕ.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, ο ΟΑΠ είναι πανέτοιμος να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και στις 16 Απριλίου θα δέχεται τις πρώτες αιτήσεις για επιδοτήσεις, με το πρώτο σχέδιο να αφορά την εκταρική επιδότηση για όλες τις καλλιέργειες. Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, στις 16 Οκτωβρίου θα αρχίσει η εισροή των πρώτων ευρωκονδυλίων. Σημειώνεται πάντως πως η σχετική επιδότηση θα δίνεται με απευθείας έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό που πρέπει να διατηρούν οι αγρότες και όχι με επιταγές.

Εντύπωση προκάλεσε ακόμη το γεγονός πως ο ΟΑΠ θα εγκρίνει και θα καταβάλλει τις σχετικές επιδοτήσεις και ύστερα η ΕΕ θα αποφασίζει για την έγκριση ή απόρριψη του συγκεκριμένου κονδυλίου. Αν μάλιστα η ΕΕ δεν εγκρίνει το σχετικό κονδύλι τότε αυτό θα χάνεται ενώ η Κύπρος θα πληρώνει από πάνω και πρόστιμο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη