You are here

Προειδοποιητικές επιστολές Κομισιόν στην Κύπρο

20/07/2022 15:37

Δύο προειδοποιητικές επιστολές απόστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο, αναφορικά με την μη εκπρόθεσμη και πλήρη μεταφορά οδηγιών της στο εθνικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την οδηγία που ρυθμίζει την παροχή βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές και την οδηγία που προβλέπει τις απαιτήσεις προσβασιμότητας  προϊόντων και υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στις προειδοποιητικές επιστολές και να ολοκληρώσει τη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό  δίκαιο, διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την οδηγία για την παροχή βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές, η Κύπρος είχε προθεσμία  να μεταφερθεί στο εθνικό τους δίκαιο έως μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, ενώ για την οδηγία για τις απαιτήσεις προσβασιμότητας  προϊόντων και υπηρεσιών η προθεσμία ήταν μέχρι τις 28η Ιουνίου 2022.

Βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές

Όσον αφορά την πρώτη προειδοποιητική επιστολή, πρόκειται για την Οδηγία (ΕΕ) 2021/2261 για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ για τη χρήση των εγγράφων βασικών πληροφοριών από εταιρείες διαχείρισης ορισμένων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ).

Σημειώνεται ότι ο κάθε ΟΣΕΚΑ πρέπει να παρέχει «βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές» σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα υποχρεούνται να παρέχουν το έγγραφο βασικών πληροφοριών για συσκευασμένα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση (το ΕΒΠ για PRIIP).

«Το έγγραφο αυτό συνοψίζει και εξηγεί τα βασικά στοιχεία κάθε επενδυτικού προϊόντος, ιδίως τα κόστη, τους κινδύνους και τις δυνητικές αποδόσεις— ώστε οι ιδιώτες επενδυτές να κατανοήσουν καλύτερα το προϊόν που αγοράζουν και να το συγκρίνουν με άλλα προϊόντα», όπως αναφέρεται σε σημείωμα της Επιτροπής.

Προστίθεται ότι η οδηγία 2021/2261 για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η λεγόμενη οδηγία ΟΣΕΚΑ, στόχο έχει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι ιδιώτες επενδυτές να λαμβάνουν δύο διαφορετικά προσυμβατικά έγγραφα γνωστοποίησης για τον ίδιο ΟΣΕΚΑ.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2023, η οδηγία ΟΣΕΚΑ θα θέσει τέλος στην υποχρέωση των επενδυτικών κεφαλαίων για ιδιώτες επενδυτές να δημοσιεύουν «έγγραφα βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές» των ΟΣΕΚΑ, ώστε να αποφεύγονται οι διπλές προσυμβατικές γνωστοποιήσεις.

 Σημειώνεται ότι η Επιτροπή πέραν από την Κύπρο έχει αποστέλλει σήμερα προειδοποιητικές επιστολές σε άλλες 13 χώρες μέλη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Προειδοποιητική επιστολή για προσβασιμότητα

Σχετικά με την δεύτερη προειδοποιητική επιστολή που έλαβε σήμερα η Κύπρος από την ΕΕ αφορά την οδηγία για προσβασιμότητα σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι τραπεζικές υπηρεσίες και τα διαδικτυακά καταστήματα, σε άτομα με αναπηρία.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρίες ανέρχονται σε  σχεδόν 87 εκατομμύρια και η προσβασιμότητα τους αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην κοινωνία σε ισότιμη βάση με τους άλλους.

Προστίθεται ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτονται από την οδηγία πρέπει να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με ένα σύνολο κοινών απαιτήσεων προσβασιμότητας της ΕΕ έως τις 28 Ιουνίου 2025.

Εκτός από την Κύπρο άλλα 23 κράτη μέλη της ΕΕ δεν  έχουν μεταφέρει την ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα στο εθνικό τους δίκαιο έως την προθεσμία της 28ης Ιουνίου 2022 και λαμβάνουν σήμερα προειδοποιητική επιστολή.

Πρόκειται για το Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία.

ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης

Στο μεταξύ προειδοποιητικές επιστολές σε κράτη μέλη για την μην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 που τροποποιεί την οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας έστειλε σήμερα η Κομισιόν.

Η οδηγία (ΕΕ) 2019/2235 ευθυγραμμίζει τη μεταχείριση των αμυντικών προσπαθειών εντός της ΕΕ και στο πλαίσιο του NATO όσον αφορά τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Εισάγει επίσης απαλλαγή από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τις προμήθειες προς τις ένοπλες δυνάμεις, όταν οι δυνάμεις αυτές δραστηριοποιούνται εκτός του δικού τους κράτους μέλους και συμμετέχουν σε δραστηριότητες στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Οι προμήθειες σε ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν σε αμυντικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ μπορούν ήδη να υπαχθούν στις εν λόγω εξαιρέσεις.

Σημειώνεται ότι με την ευθυγράμμιση της φορολογικής μεταχείρισης αμφότερων των αμυντικών προσπαθειών, η οδηγία συμβάλλει στη βελτίωση των ευρωπαϊκών ικανοτήτων στον τομέα της άμυνας και της διαχείρισης κρίσεων και στην ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ένωσης.

Η Επιτροπή αποστέλλει σήμερα προειδοποιητική επιστολή στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Αυστρία και την Πορτογαλία, δεδομένου ότι δεν έχουν μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως την προθεσμία της 30ής Ιουνίου 2022.

Ε.Χ.