You are here

Ευρώ-δικαιώματα για καταναλωτικά δάνεια

10/10/2005 19:50
Η πρόωρη αποπληρωμή δανείου καθίσταται πλέον ευρωπαϊκή οδηγία, αφού είναι ένα από τα δικαιώματα που θα έχουν πλέον οι καταναλωτές για τα καταναλωτικά δάνεια.

Το δικαίωμα αυτό καθώς και το δικαίωμα υπαναχώρησης του καταναλωτή εντός 14 ημερών αλλά και το δικαίωμα καταγγελίας μιας συμφωνίας πίστωσης σε περίπτωση ακύρωσης της αγοράς για την οποία χορηγείται η πίστωση, είναι τα δικαιώματα των καταναλωτών που κατοχυρώνονται από σήμερα μετά την υιοθέτηση νέας αναθεωρημένης πρότασης οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα βασικότερα στοιχεία της πρότασης οδηγίας είναι τα ακόλουθα:

• Περιορισμός του ύψους της καταναλωτικής πίστωσης μέχρι τα €50 χιλ., ώστε να καλύπτονται οι πιο συνηθισμένες καταναλωτικές συμβάσεις

• Εφαρμογή ειδικού καθεστώτος για τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται πριν από τη σύναψη των συμβάσεων καθώς και για συμβάσεις πιστώσεων έως €300

• Παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη μέλη για την προσαρμογή των κανόνων σε εθνικό επίπεδο σε ορισμένους σαφώς καθορισμένους τομείς, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην αμοιβαία αναγνώριση για περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων ώστε να προστατεύεται η ενιαία αγορά

• Εναρμόνιση της σύγκρισης των συμβάσεων χορήγησης καταναλωτικής πίστωσης για τον υπολογισμό του κόστους της πίστωσης

• Καθορισμός καταλόγου των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται στους καταναλωτές

• Διασφάλιση του δικαιώματος υπαναχώρησης του καταναλωτή εντός 14 ημερών

• Χορήγηση στους καταναλωτές δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου και δικαίωμα καταγγελίας σύμβασης πίστωσης σε περίπτωση ακύρωσης της αγοράς για την οποία ζήτησε την πίστωση.

Η πρόταση της Επιτροπής αναθεωρείται με την υποβληθείσα στο Συμβούλιο Υπουργών τον Οκτώβριο του 2004, ώστε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Ευρωβουλής.

Η πρόταση, αυτή παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη για να προσαρμόζουν ορισμένους κανόνες σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ο σεβασμός της ενιαίας αγοράς μέσω της «αμοιβαίας αναγνώρισης». Η πρόταση οδηγίας αναμένεται να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών εντός τους 2006.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε μετά από σχετική εισήγηση του Κύπριου Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, Μάρκου Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, εκτιμά ότι το νέο σχέδιο οδηγίας μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους καταναλωτές, περιορίζοντας, ταυτόχρονα, στο ελάχιστο τη γραφειοκρατία. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, με την πρόταση οδηγίας καθίσταται ευκολότερη η σύγκριση του πιστωτικού κόστους από τον καταναλωτή καθώς και η παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών από τον κλάδο.

Το γεγονός ότι οι αλλαγές που επέρχονται με αυτήν την πρόταση οδηγίας ανταποκρίνονται στις ανησυχίες που εξέφρασαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κυπριανού, θα διευκολύνει την έγκριση της πρότασης το 2006.

γχ