You are here

Υστερεί στις online αγορές η Κύπρος

29/11/2021 13:24
Η Κύπρος υστερεί στις on line αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Το 2020, περίπου το 65% όλων των ενηλίκων (ηλικίας 16-74 ετών) στην ΕΕ αγόρασαν/παρήγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου κατά τους 12 μήνες πριν από την έρευνα.
 
Οι νεότεροι, ηλικίας 25-34 ετών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει χρήση του διαδικτύου για να ψωνίσουν (83%) σε σχέση με άτομα ηλικίας 65-74 ετών (33%).
 
Στην Κύπρο, το 47% των ενηλίκων (ηλικίας 16-74 ετών) αγόρασαν/παρήγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου κατά τους 12 μήνες πριν από την έρευνα.
 
Οι διαδικτυακές αγορές έχουν γίνει πιο συνηθισμένες στην ΕΕ καθώς η χρήση του Διαδικτύου εξαπλώνεται σε όλες τις ηλικίες. 
 
Οι καταναλωτές εκτιμούν την προσβασιμότητα σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, με το πρόσθετο πλεονέκτημα των ειδικών τιμών. Εκδηλώσεις όπως η Black Friday, καθώς και η Cyber Monday, είναι μερικές από τις περιπτώσεις όπου οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν προτεραιότητα στο ημερολόγιο.
 
Η περιφέρεια της πρωτεύουσας της Δανίας Hovedstaden κατέγραψε την υψηλότερη τάση για χρήση ηλεκτρονικού εμπορίου (91%) σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη δανική περιφέρεια Midtjylland και την ολλανδική περιφέρεια της Ουτρέχτης, και οι δύο 90%. 
 
Αντίθετα, τέσσερις περιφέρειες στη Βουλγαρία είχαν το χαμηλότερο μερίδιο το 2020: Severen tsentralen (25%), Yuzhen tsentralen και Yugoiztochen (και οι δύο 26%) και Severozapaden (27%).
 
Το 19% όλων των ενηλίκων δήλωσε ότι δεν έκανε ποτέ μια ηλεκτρονική αγορά. Υπήρχαν 11 περιφέρειες στην ΕΕ για τις οποίες η πιο κοινή απάντηση ήταν ότι δεν είχα κάνει ποτέ μια ηλεκτρονική αγορά: κάθε περιοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στο Sud και Isole (Ιταλία), καθώς και στην Κεντρική Ελλάδα (Ελλάδα), Κύπρος και Região Autónoma da Madeira (Πορτογαλία).
Της Γεωργίας Χαννή