You are here

Αντιπρόεδρος ΕΕ: Κανόνες διαφάνειας για διαβατήρια

28/01/2019 07:25

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Κομισιόν έχει συστήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει τη δημιουργία κανόνων πλήρους διαφάνειας για την απόδοση της υπηκοότητας της ΕΕ από κράτη μέλη έτσι ώστε να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή απειλές για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου.

Ο κ. Κατάινεν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στη Λευκωσία.
 
«Γνωρίζω ότι το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο για ορισμένες χώρες και ότι κάποιες χώρες μπορεί να ανησυχούν που άλλα κράτη μέλη ή η Κομισιόν συζητούν αυτό το θέμα», είπε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι ο πραγματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος θεώρησης του ζητήματος».
 
«Όλοι γνωρίζουν ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν τεράστιες ευκαιρίες. Οποιαδήποτε υπηκοότητα και να έχεις, αν έχεις την υπηκοότητα της ΕΕ, έχεις το δικαίωμα να κάνεις σχεδόν οτιδήποτε επιθυμείς στην Ένωση μας», σημείωσε.
 
Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι άνθρωποι που βρίσκονται εντός της Ένωσης μας».
 
Είπε επίσης ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η παραχώρηση υπηκοότητας σε κάποιον έχει προκαλέσει κάποια θέματα ασφαλείας, ή έχει ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή ή είχε άλλα αρνητικά επακόλουθα.
 
«Έχουμε συστήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει τη δημιουργία πλήρως διαφανών κανόνων» για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και ποιος έχει το δικαίωμα να πάρει υπηκοότητα, ανέφερε ο ίδιος.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ασφάλεια, εμπιστοσύνη ή διαφάνεια και είμαστε όλοι εναντίον της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή των απειλών στην ασφάλεια μας.
 
Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξευρεθεί ο τρόπος βελτίωσης των κριτηρίων μας έτσι ώστε από τη μια πλευρά να συνεχιστούν οι επενδύσεις και από την άλλη να εφαρμόζουμε τέτοια κριτήρια που θα κάνουν τους φίλους μας στην Ευρώπη να νοιώσουν άνετα με το σχέδιο μας». Αυτή, πρόσθεσε, «είναι η πρόθεσή μας».
 
Διαβεβαίωσε παράλληλα τον ευρωπαίο επίτροπο ότι «έχουμε και εμείς τις ανησυχίες μας». «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτός που παίρνει την κυπριακή υπηκοότητα δεν είναι κάποιος που έχει κάνει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», πρόσθεσε.
 
Ειδική υπηρεσία Κομισιόν για εκπαίδευση

Σε εισαγωγική του δήλωση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει μια ειδική υπηρεσία, η οποία προσφέρεται δωρεάν στα κράτη μέλη, που μπορεί να αναλύσει τα δυνατά σημεία και τις ελλείψεις των εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων. Είναι μια υπηρεσία την οποία έχουν χρησιμοποιήσει πολλές χώρες, είπε.
 
«Θα ήθελα να ακούσω περισσότερα για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία γιατί θεωρώ ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό πράγμα, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά επίσης και για τις άλλες χώρες», σημείωσε ο κ. Κατάινεν.
 
Σε σχόλιό του για την κυπριακή οικονομία είπε ότι κοιτάζοντας από έξω, όχι μόνο τα στοιχεία αλλά και άλλους παράγοντες, «είναι ξεκάθαρο ότι τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα, κυρίως στην εργοδότηση, είναι το αποτέλεσμα αποφασιστικής ηγεσίας».
 
Είπε επίσης ότι ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στην ψηφιοποίηση.
 
Πρόσθεσε ότι επιθυμεί επίσης να συζητήσει με τους κύπριους «πως μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει τη χώρα να ενισχύσει την επένδυση της στην έρευνα και την ανάπτυξη, γιατί καμία χώρα δεν θα μπορεί να επιβιώσει στο μέλλον, ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο που ενεργούσε χθες».
 
Ανέφερε ακόμη ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της επίσκεψης μου εδώ γιατί σχεδόν κάθε χώρα έχει ελλείψεις στη χρηματοδότηση».
 
«Η Κομισιόν έχει ορισμένα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Κύπρο να παρέχει χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», είπε.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Κατάινεν είπε ότι ήδη έχει βοηθήσει διάφορες χώρες με την κοινωνική στέγαση. «Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης στην Κύπρο. Θα προσπαθήσω να διερευνήσω τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε αυτή την χώρα και να εξηγήσω πως θα μπορούσε το σχέδιο Γιούνκερ να βοηθήσει την Κύπρο να αυξήσει τον αριθμό διαμερισμάτων και σπιτιών σε προσιτές τιμές», πρόσθεσε.
 
Θέλουμε να βοηθήσουμε την Κύπρο, αλλά θέλουμε επίσης να μάθουμε από την Κύπρο», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε ότι η ιδέα πίσω από το σχέδιο Γιούνκερ είναι να μειωθεί μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, κάτι που επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
«Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση χάριν στο ταμείο Γιούνκερ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά κυρίως μικρότερα δάνεια τα οποία παραχωρούνται μέσω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών.
 
Μόλις πριν μερικές εβδομάδες υπέγραψα συμφωνία στη δική μου χώρα για την παραχώρηση μικρών δανείων μεταξύ €20.000 και €100.000 με ορισμένους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές, είπε.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «η Ευρώπη δεν είναι για τις τράπεζες, όπως υπάρχει αυτή η λανθασμένη αντίληψη εδώ στην Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες».
 
Η Ευρώπη, είπε ο κ. Νεοφύτου, «είναι για την μικρή και τη μεσαία επιχείρηση, η Ευρώπη είναι για την κοινωνική συνοχή, για την κοινωνική στέγαση, η Ευρώπη είναι για την εκπαίδευση, η Ευρώπη είναι για την έρευνα και την ανάπτυξη».
 
«Έχουμε ένα μεγάλο όραμα για την Ευρώπη και τους ευρωπαίους πολίτες και ως ΕΛΚ θα βάλουμε τα δυνατά μας και είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε ξανά τις ευρωεκλογές για ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε.