You are here

Βλέπει κινδύνους από πρόγραμμα διαβατηρίων η ΕΕ

22/01/2019 09:39

Η ΕΕ βλέπει κινδύνους εγκλήματος από τα προγράμματα διαβατηρίων προς πώληση στη Μάλτα και την Κύπρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προειδοποιήσει ότι τα σχέδια στα κράτη μέλη της ΕΕ για την πώληση ιθαγένειας ή διαμονής σε πλούσιους θα μπορούσαν να βοηθήσουν ξένες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσουν στο μπλοκ και να αυξήσουν τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το Reuters, οι προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται σε ένα προσχέδιο έκθεσης, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και τα άτομα που αγοράζουν υπηκοότητα και διαμονή σε κράτη της ΕΕ μπορούν να το κάνουν για νόμιμους λόγους, η Επιτροπή σημεώνει ότι τα συστήματα δημιουργούν «κινδύνους διείσδυσης ομάδων οργανωμένου εγκλήματος εκτός της ΕΕ στην οικονομία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά και φοροδιαφυγή».

Η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι τα μόνα μέλη της ΕΕ των 28 χωρών που διαχειρίζονται σχέδια που πωλούν την ιθαγένεια, ενώ είκοσι κράτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών των τριών, πωλούν άδειες παραμονής.

Στα τρία κράτη, πλούσιοι αλλοδαποί μπορούν να αγοράσουν διαβατήρια, τα οποία τους παρέχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, για επενδύσεις που κυμαίνονται μεταξύ €1 εκ. και €2 εκ.

Η έκθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα επισημαίνει ότι υπήρξαν ελλείψεις μεταξύ των τριών για τον έλεγχο της προέλευσης του πλούτου των ατόμων που αγόραζαν την ιθαγένειά τους. Οι χώρες επίσης δεν επέτρεψαν την εύκολη αναγνώριση όσων αγόραζαν τα διαβατήρια τους.

Παρέκαμψαν επίσης τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν «αποτελεσματική» διαμονή σε κράτος της ΕΕ πριν από τη χορήγηση της ιθαγένειας.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι τα σχέδια των κρατών μελών της ΕΕ για την πώληση κατοικίας σε αλλοδαπούς θέτουν παρόμοιους κινδύνους όπως τα προγράμματα υπηκοότητας.

Είκοσι κράτη μέλη της ΕΕ πωλούν επί του παρόντος άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς πολίτες. Η διαμονή πωλείται έναντι επενδύσεων που ξεπερνούν τις €15.000 (17.000 δολάρια) στην Κροατία σε πάνω από €5 εκ. στο Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την έκθεση.