You are here

Αυξητική πορεία στις τιμές ακινήτων

14/01/2022 12:20

Αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2005 καταγράφουν και οι τιμές των ακινήτων στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης τιμών κατοικιών για το τρίτο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε κατά 2,4% σε τριμηνιαία βάση και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε κατά 2,2%.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι τιμές είχαν παρουσιάσει ετήσια μείωση 4,9% ενώ η τριμηνιαία αύξηση είχε ανέλθει στο 1,2%.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) είναι τριμηνιαίος δείκτης που μετρά τη μεταβολή της μέσης τιμής των οικιστικών μονάδων. Καλύπτει όλους τους τύπους οικιστικών μονάδων, καινούρια και υφιστάμενα. Η αξία της γης περιλαμβάνεται στη τιμή.

Η πηγή των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τους επί μέρους δείκτες και τους συντελεστές στάθμισης, είναι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα στοιχεία καλύπτουν όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανοδικά οι τιμές και στην ΕΕ

Πέραν της Κύπρου, αύξηση σημειώνουν οι τιμές και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 9,2% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Αυτή είναι η υψηλότερη ετήσια αύξηση για τη ζώνη του ευρώ από τότε που ανακοινώνονται στοιχεία το 2015 και από το δεύτερο τρίμηνο του 2007 για την ΕΕ. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,8% και 7,4% αντίστοιχα.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών καταγράφηκαν σε Τσεχία (+22,0%), Λιθουανία (+18,9%), Εσθονία (+17,3%) και Ολλανδία (+16,8%) και οι χαμηλότερες σε Κύπρο (+2,2%) και Ιταλία και Ισπανία (+4,2% έκαστη).

Άλλα στοιχεία δείχνει η ΚΤ

Διαφορετικά στοιχεία για την πορεία των τιμών των κατοικιών δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα.

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ΚΤ κατέγραψε αύξηση 3% στις τιμές αντί μείωση 4,9% που υπολόγισε η Cystat.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών της ΚΤΚ υπολογίζεται στη βάση εκτιμήσεων αγοραίων τιμών ακινήτων, με στατιστική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ευρέως στη διεθνή βιβλιογραφία και λαμβάνει μερικώς υπόψη τις εξελίξεις και των προηγούμενων τριμήνων, μέσω ομαλοποιημένων συντελεστών παλινδρόμησης.

Της Γεωργίας Χαννή