You are here

Cystat: Μειωμένες οι τιμές ακινήτων

07/10/2021 13:35

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών κατοικιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υπολογίζεται στις 104,07 μονάδες παρουσιάζοντας μείωση 4,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η μείωση στις τιμές ανήλθε στο 5,8%.

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% έναντι μείωσης 5,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) είναι τριμηνιαίος δείκτης που μετρά τη μεταβολή της μέσης τιμής των οικιστικών μονάδων. Καλύπτει όλους τους τύπους οικιστικών μονάδων, καινούρια και υφιστάμενα. Η αξία της γης περιλαμβάνεται στη τιμή.

Η πηγή των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τους επί μέρους δείκτες και τους συντελεστές στάθμισης, είναι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα στοιχεία καλύπτουν όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανοδικά οι τιμές στην ΕΕ

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην ΕΕ οι τιμές αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 7,3% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Αυτή είναι η υψηλότερη ετήσια αύξηση για τη ζώνη του ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2006 και από το τρίτο τρίμηνο του 2007 για την ΕΕ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,7% και 6,1% αντίστοιχα.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν στην Εσθονία (+ 16,1%), τη Δανία (+ 15,6%) και την Τσεχία (+ 14,5%), ενώ οι τιμές μειώθηκαν μόνο στην Κύπρο (-4,9%).

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Λετονία (+ 6,7%), στη Σλοβενία (4,5%) και στην Αυστρία (-4,2%).

Αντίθετη εικόνα δείχνει η ΚΤ

Σε αντίθεση με τη Στατιστική Υπηρεσία, η Κεντρική Τράπεζα διαβλέπει αύξηση στις τιμές στην Κύπρο.

Σε ετήσια βάση παρουσιάζεται σταθεροποίηση στις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών στο 0,9 % το πρώτο τρίμηνο του 2021 από 0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών της ΚΤΚ υπολογίζεται στη βάση εκτιμήσεων αγοραίων τιμών ακινήτων, με στατιστική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ευρέως στη διεθνή βιβλιογραφία και λαμβάνει μερικώς υπόψη τις εξελίξεις και των προηγούμενων τριμήνων, μέσω ομαλοποιημένων συντελεστών παλινδρόμησης.

Της Γεωργίας Χαννή