You are here

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το δικαστήριο λόγω διαβατηρίων η Κύπρος

09/06/2021 14:03

Η Κομισιόν αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα στις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας σχετικά με τα σχέδια υπηκοότητας των επενδυτών τους, που αναφέρονται επίσης ως συστήματα «χρυσού διαβατηρίου».

Η Κομισιόν θεωρεί ότι με τη θέσπιση και τη λειτουργία συστημάτων υπηκοότητας επενδυτών, που προσφέρουν υπηκοότητα σε αντάλλαγμα προκαθορισμένων πληρωμών και επενδύσεων, αυτά τα δύο κράτη μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της αρχής της ειλικρινούς συνεργασίας (άρθρο 4 παράγραφος 3 ΣΕΕ) και του ορισμού ιθαγένειας της Ένωσης όπως ορίζεται στις Συνθήκες (άρθρο 20 ΣΛΕΕ).

Ενώ η Κύπρος και η Μάλτα παραμένουν υπεύθυνες για να αποφασίσουν ποιος μπορεί να γίνει Κύπριος και Μαλτέζος, το Δικαστήριο έχει καταστήσει σαφές σε πολλές περιπτώσεις ότι οι κανόνες για την απόκτηση της ιθαγένειας ενός κράτους μέλους πρέπει να λαμβάνουν  δεόντως υπόψη το δίκαιο της ΕΕ.

Η Κομισιόν κίνησε αυτές τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές τον Οκτώβριο του 2020.

Ενώ η Κύπρος έχει καταργήσει το πρόγραμμά της και έχει σταματήσει να λαμβάνει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, συνεχίζει την επεξεργασία αιτήσεων που εκκρεμούν.

Ως εκ τούτου, σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη διαδικασία κατά της Κύπρου εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν αντιμετωπίστηκαν από την Κύπρο.

Και τα δύο κράτη μέλη έχουν πλέον 2 μήνες για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Επιτροπής. Στην περίπτωση της Κύπρου, εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο.

Ο Didier Reynders (Ντιντιέ Ρεντέρς), Επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε: «Προσφέροντας ιθαγένεια με αντάλλαγμα προκαθορισμένες πληρωμές και επενδύσεις, η Κύπρος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που υπέχει από τις Συνθήκες. Το να γίνεται κανείς υπήκοος κράτους μέλους σημαίνει ότι γίνεται και πολίτης της ΕΕ. Η σύνδεση αυτή δεν πρέπει να λησμονείται. Η Κύπρος δεν δέχεται νέες αιτήσεις, αλλά εξακολουθεί να διεκπεραιώνει τις εκκρεμείς αιτήσεις. Μέχρι σήμερα, οι ανησυχίες μας δεν έχουν απαντηθεί από τις κυπριακές αρχές και, ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω δράση.»

Η απόφαση προκύπτει στον απόηχο της ολοκλήρωσης της έρευνας και του τελικού πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για πολιτογραφήσεις και εν μέσω των σχετικών ερευνών που ήδη διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές.

ΥΠΕΣ: Μελετά την απόφαση της Κομισιόν για το ΚΕΠ

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι μελετά την αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ότι αφορά στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ).

«Το θέμα τυγχάνει χειρισμού από την Νομική Υπηρεσία, η οποία σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες, θα απαντήσει εντός της δίμηνης προθεσμίας που δόθηκε. Ως εκ τούτου στο παρόν στάδιο θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενδεχόμενα θα επηρεάσουν την υπό εξέλιξη διαδικασία», σημειώνει.

Υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία, πέραν του οριστικού τερματισμού του προγράμματος από 1ης Νοεμβρίου 2020, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, διόρισε Ερευνητική Επιτροπή, η οποία του παρέδωσε την τελική της έκθεση την οποία και μελετά για οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες.  

Σημειώνεται, περαιτέρω, ότι ήδη έχει καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου η πρώτη ποινική υπόθεση που αφορά σε πέντε φυσικά και τέσσερα νομικά πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν συνολικά 37 κατηγορίες, ενώ παράλληλα και άλλες υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση από την Αστυνομία.