You are here

Ο covid φρέναρε την αύξηση των τιμών ακινήτων

14/01/2021 12:33

Μείωση καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) για το τρίτο τρίμηνο του 2020, υπολογίζεται στις 104,21 μονάδες. Συγκρινόμενος με το τρίτο τρίμηνο του 2019 ο δείκτης μειώθηκε κατά 1,3%. Το δεύτερο τρίμηνο ο δείκτης σε ετήσια βάση είχε μειωθεί κατά 2,9%.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης το τρίτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 4,8%. Προηγουμένως είχε αρχίσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 να καταγράφει αύξηση, 0,8% το δ’ τρίμηνο του 2019, 2,5% το α’ τρίμηνο του 2020 και 0,3% το β’ τρίμηνο πέρυσι.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών είναι ένας τριμηνιαίος δείκτης που μετρά τη μεταβολή της μέσης τιμής των οικιστικών μονάδων. Καλύπτει όλους τους τύπους οικιστικών μονάδων, καινούρια και υφιστάμενα. Η αξία της γης περιλαμβάνεται στην τιμή.

Η πηγή των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τους επί μέρους δείκτες και τους συντελεστές στάθμισης, είναι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα στοιχεία καλύπτουν όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα δεδομένα κατηγοριοποιούνται σε δυο στρώματα, στις υφιστάμενες και νέες οικιστικές μονάδες και για κάθε στρώμα η μεθοδολογία που εφαρμόζεται για τον καταρτισμό του επι μέρους δείκτη είναι το μοντέλο Rolling Window Hedonic Regression. Στη συνέχεια, οι επι μέρους δείκτες σταθμίζονται με βάση το άθροισμα της αξίας των ακινήτων κάθε στρώματος κατά το προηγούμενο έτος.

Αύξηση στην ΕΕ

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην ΕΕ οι τιμές κινούνται ανοδικά. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε επίσης σήμερα η Eurostat, στην ΕΕ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,2% το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε ετήσια βάση και στην ευρωζώνη κατά 4,9%.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν το Λουξεμβούργο (+13,6%), η Πολωνία (+10,9%) και η Αυστρία (+8,9%).

Πέραν της Κύπρου, μείωση σημειώθηκε και στην Ιρλανδία (-0,8%).

Της Γεωργίας Χαννή