You are here

Στο πρόγραμμα χρηματοδότησης οδικών έργων 2021-2027 η Κύπρος

04/12/2018 21:06

Στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικών οδικών έργων για την περίοδο 2021 – 2027, περιλήφθηκε η Κύπρος, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, μιλώντας στην κάμερα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, μετά το πέρας των εργασιών του μαραθώνιου Συμβουλίου Μεταφορών και πριν την έναρξη της συνεδρίασης σε σύνθεση Τηλεπικοινωνιών, σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για το σχετικό τμήμα του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2021-27) για τον οποίο οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη βάση πρότασης της Κομισιόν. Για το θέμα σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Έττινγκερ κάλεσε τους αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων να δώσουν "τελική πολιτική καθοδήγηση" κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός εξήγησε στο ΓΤΠ ότι το "Συνδέοντας την Ευρώπη" είναι το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί έργα υποδομών, οδικών μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, σε αυτό η Κύπρος δεν περιλαμβανόταν αρχικά, αλλά "κατέστη τελικά δυνατό, μετά από συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών".

"Πολύ σημαντικά έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν το οδικό δίκτυο της χώρας μας, όπως είναι οι δρόμοι Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς, Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και Λεμεσού - Σαϊττά θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το εν λόγω πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε η Υπουργός.

Αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησης που μόλις είχε ολοκληρωθεί, η κ. Αναστασιάδου σημείωσε ότι στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια και την οδηγία για τις υποδομές οδικού δικτύου. Πρόκειται, σημείωσε, "για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα μας λόγω των πολλών τροχαίων δυστυχημάτων". Επιπλέον συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι  καθυστερήσεις στις υπερπτήσεις στους εναέριους χώρους των Κ-Μ της ΕΕ και εξετάστηκαν διάφορα μέτρα αντιμετώπισης τους σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

Τέλος, δήλωσε ότι "μας απασχόλησε επίσης το θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση του ζητήματος της κινητικότητας στις οδικές μεταφορές έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και το νομικό τους καθεστώς, ανά την Ευρώπη γενικά, αλλά τελικά η κατάληξη ήταν και για την Κύπρο ικανοποιητική, καθώς διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας με τις ρυθμίσεις που έχουν επιλεγεί".